Nederlanders zijn kampioen zitten. Meer dan 45 procent van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder, zit minstens 7 uur per dag. Hiermee zitten wij veel meer dan de mensen in de landen die ons omringen. En dit heeft impact op onze gezondheid.

Volgens Simone Caljouw, bewegingswetenschapper die verbonden is met het UMCG in Groningen, hebben mensen die dagelijks veel zitten een verhoogde kans om vroegtijdig te overlijden. Dit blijkt volgens haar uit epidemiologische gegevens. Bovendien is er een sterke relatie tussen minder fysieke activiteit en factoren als overgewicht, diabetes en cardiovasculaire ziekten.

Hart- en vaatziekten

Waar komt dit door? Wanneer men veel zit worden beenspieren niet gebruikt, waardoor vet en suiker uit het bloed minder snel worden opgenomen. Dit geeft een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Caljouw: “Voorheen waren we meer gefocust op fysiek actief zijn: minstens een half uur bewegen per dag. Nu zijn er gegevens die laten zien dat zo nu en dan sporten niet volledig compenseert voor de negatieve effecten van langdurig zitten. Er zijn redenen genoeg om aan te nemen dat veel zitten niet goed is, maar hoe erg het precies is, is nog niet bekend.”

Er zijn ook andere dingen die meespelen. Zo verandert het milieu en de levensstijl snel. Bovendien spreekt het in de Nederlandse cultuur van gastvrijheid wanneer iemand op visite komt, en je diegene uitnodigt om te gaan zitten. Daarbij komt nog, volgens Caljouw, dat we in overvloed leven en onze borden ook groter zijn geworden. “Dus scheppen we meer op en eten we meer. Zo belemmert onze omgeving soms zonder dat we het doorhebben actief gedrag.”

Stimulerende werkplekken

Het fietsbureau of zelfs staand werken, er zijn diverse manieren waarop bedrijven het zitgedrag van hun medewerkers proberen te veranderen. Met de opkomst van Het Nieuwe Werken is ook het concept van stimulerende werkplekken in opkomst. Daarbij proberen bedrijven hun medewerkers te stimuleren een korte wandelpauze te nemen en de trap te gebruiken in plaats van de lift.

Maar hoe stimuleert u uw medewerkers om minder te zitten? En hoe blijft u een aantrekkelijke werkgever voor nieuwe generaties? Op Tomorrow@work 2015 leert u alles over de werkplek van de toekomst.