Een sportieve jeugd zorgt voor een gezonde toekomst, ook op het werk. Hoe eerder kinderen beginnen met bewegen hoe meer profijt ze daarvan hebben als ze volwassen zijn. En daar kunnen werkgevers vervolgens ook van profiteren.

Jong geleerd is oud gedaan. Hoe eerder een kind zijn fysieke en mentale grenzen verkent en hoe beter zijn conditie is, hoe belastbaarder hij als volwassene is. Daarbij voorkomt een gezonde leefstijl ziektes en dus ziekteverzuim, aldus de medisch bioloog Remco Verkaik, begeleider van onder meer topsporters, op waarzijnwemeebezig.nl.

 

Samenwerken

Niet alleen de fysieke gesteldheid is belangrijk, kinderen die aan teamsport doen leren ook samenwerken en verliezen. Zeer van belang om om te kunnen gaan met je collega’s aldus Verkaik. Overigens is jong sporten uiteraard geen garantie voor succes. Omgekeerd is het verband echter wel sterker, hoe minder beweging hoe groter het ziekteverzuim.

 

Beweegnorm

Zaak dus om jongeren aan ’t bewegen te krijgen. Nu voldoet meer dan de helft (60 procent) niet aan de beweegnorm zo blijkt uit onderzoek van TNO. Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60.

 

Overgewicht en ziekteverzuim

Volgens hoogleraar sociale geneeskunde Willem van Mechelen van de VU Amsterdam zijn twee rigoureuze maatregelen nodig om overgewicht tot stand te brengen en jongeren meer te laten bewegen. Door mensen met een verhoogd risico op te sporen en hen beweeg- en voedingsprogramma’s aan te bieden. Bij voorkeur zo vroeg mogelijk, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap.

 

En door de omgeving te wijzigen, belastingmaatregelen in te stellen en de manier waarop mensen denken en met elkaar omgaan bij te sturen. Alleen zo ontstaat een samenleving die meer is afgestemd op gezond gedrag aldus de hoogleraar.