Analyses maken, rapporten schrijven en met klanten (video)bellen: Erwin Speklé doet het allemaal vanuit huis. Alleen voor overleg en (team)bijeenkomsten gaat hij soms naar kantoor. Maar vaak vinden ook die online plaats. Daarbij is de hologramtechnologie in opkomst en zitten ze gewoon virtueel aan tafel met elkaar te vergaderen.
Thuiswerkplek van strand tot berglandschap
De thuiswerkplek in de toekomst is allang geen ad hoc-hoekje meer in de huiskamer of op zolder. Iedereen heeft al jaren een zit-stabureau en een goede stoel. Vooral de technische infrastructuur is van een heel ander niveau dan in 2021. Zo is er een perfect stabiele en supersnelle internetverbinding aangelegd door de organisatie. Het haarscherpe 35 inch/8K-beeldscherm biedt voldoende ruimte om verschillende programma’s tegelijk te zien. Dit vergroot het gevoel van nabijheid met de andere deelnemers aan vergaderingen. Ook op de hypermoderne 5G-telefoons is het prima videobellen en er is gezorgd voor goede, dimbare verlichting die je zelf kunt programmeren.
Verbinding nieuwe stijl
Om de verbinding met de organisatie te behouden, vinden er wekelijks informele online events plaats. Denk aan weekstarts, gezamenlijke koffie- en lunchpauzes en een vrijdagmiddagborrel voor de liefhebbers. Hoewel daar eerder scepsis over was, worden ze uitstekend bezocht en zijn ze heel gezellig. Er is een tijdje geëxperimenteerd met virtual reality-brillen (VR) tijdens deze borrels, maar sommige collega’s kregen hierdoor last van misselijkheid – in feite dezelfde kwaal als wagenziekte. Vandaar dat de overstap naar hologramtechnologie is gemaakt. De VR-brillen komen nog weleens uit de kast, bijvoorbeeld om samen een partijtje tennis te spelen.
De kantoortuin is verdwenen
Het kantoor is ook fors veranderd. Ondanks dat er altijd veel minder collega’s op kantoor zijn, is het aantal vierkante meters niet afgenomen. Door de coronacrisis is iedereen zich bewust van besmettingsrisico’s en dat is terug te zien aan de inrichting: minder werkplekken en verder uit elkaar. Kantoortuinen zijn verdwenen. De meeste medewerkers zijn daar niet rouwig om; zij hadden moeite om daar effectief en geconcentreerd te werken. Met al dat videobellen werd dat helemaal onmogelijk. Zo maakte de grote open ruimte plaats voor verschillende ontmoetingsruimtes en een aantal ‘scrumkamers’. Deze zijn speciaal ingericht voor collega’s die samen in een creatief proces werken aan een project. Daarnaast zijn er eenpersoonskantoortjes om bijvoorbeeld rustig te (video)bellen zonder anderen te storen.
Koffiebars en kantines
Een belangrijke ontmoetingsplek is de grote counter. Daar worden van 10.00 tot 12.00 uur gezonde smooties en sapjes gemaakt. Ook is er een foodbar waar je gezond kunt lunchen. Aantrekkelijk genoeg voor Erwin en collega’s om regelmatig naar kantoor te komen voor inspiratiesessies en sociale koffie- en lunchmeetings, ook nu ze het thuis perfect voor elkaar hebben. Maar ze zijn er niet vaak meer van 9.00 tot 17.00 uur; ze komen later en gaan eerder weer weg, zodat ze geen last hebben van files. Die zijn sowieso een stuk minder lang dan voor de coronacrisis.
Vooraf reserveren
Iedereen mag dan gevaccineerd zijn tegen Covid-19, qua besmettingsrisico’s wordt niets meer aan het toeval overgelaten. Dat gaat verder dan ruimere werkplekken en bredere gangen. Zo moeten Erwin en zijn collega’s vooraf reserveren als ze naar kantoor wil komen. Dit doen ze met een app waarop meteen zichtbaar is wie die dag nog meer aanwezig zijn en zelfs waar in het gebouw.
Coronaproof tot in de puntjes
Als Erwin binnenkomt, meet een thermische camera zijn temperatuur. De camera werkt met herkenningstechnologie en is gekoppeld aan het toegangssysteem. Erwin krijgt geheel contactloos toegang tot het gebouw en de gereserveerde ruimten. Bij de deur desinfecteert hij zijn handen. De lift werkt op spraak en er mogen maximaal twee mensen tegelijk in. Bureaus zijn van speciaal materiaal dat bacteriën en virussen doodt. De hendels op laden en dergelijke zijn van koper of een ander desinfecteren materiaal. Het klimaatsysteem filtert de lucht en verwijdert schadelijke stoffen. En natuurlijk houdt iedereen veilig afstand van elkaar.
Meer weten?
De coronacrisis heeft de manier waarop we werken veranderd. Zeker voor mensen met een kantoorbaan. Hoe ziet de toekomst eruit? En onze werkdagen en werkplekken? Neem een kijkje in de toekomst en download de infographic: Werken in 2025.