De afgelopen jaren zijn we min of meer gedwongen om na te denken over hoe we onze tijd en energie verdelen tussen werk en privé. Werken op afstand biedt veel voordelen, zoals flexibiliteit en minder reistijd, maar het heeft ook uitdagingen met zich meegebracht, zoals het vervagen van grenzen en het risico van overwerken.
Voor 30% van de werkenden is het inmiddels normaal geworden om in hun privétijd door te werken
Uit onderzoek van OneFit blijkt dat het voor 30% van de werkenden inmiddels normaal is geworden om in hun privétijd door te werken. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze veranderingen en strategieën ontwikkelen om balans te behouden.
Individuele autonomie en zelfregulatie
Een van de belangrijkste aspecten van een gezonde werk-privé balans is individuele autonomie. Dit betekent dat je zelf bepaalt wanneer en hoe je werkt. Zelfregulatie is hierbij cruciaal; het vermogen om je eigen grenzen te stellen en te respecteren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je duidelijke pauzes inplant en je werkdag afbakent, zodat je genoeg tijd hebt om te ontspannen en te genieten van je persoonlijke leven. Voor veel mensen blijft de stress echter onderhuids sluimeren. Een burn-on, een situatie waarin stress sluimert zonder direct zichtbare gevolgen, wordt vaak gezien als het voorstadium van een burn-out.
Technologie: vriend of vijand?
Technologie speelt een dubbelrol in ons streven naar balans. Aan de ene kant maakt het werken op afstand mogelijk en kan het onze productiviteit verhogen. Aan de andere kant kan het overweldigend zijn en bijdragen aan het gevoel dat je altijd beschikbaar moet zijn. Maar liefst 22% van de werkenden voelt zich overwerkt, ondanks dat ze dit niet altijd laten zien. Het is essentieel om technologie op een bewuste manier te gebruiken. Zet meldingen uit buiten werktijd en maak gebruik van tools die je helpen je tijd te beheren.
De rol van werkgevers
Werkgevers hebben een belangrijke rol in het ondersteunen van hun medewerkers bij het vinden van een gezonde werk-privé balans. Dit kan door flexibele werktijden aan te bieden, duidelijke communicatie en een cultuur van begrip en empathie te bevorderen. Het aanpakken van stressklachten op de werkvloer is van groot belang, zeker met de toenemende stressgerelateerde klachten die ziektedagen veroorzaken. Bedrijfsfitness is hier een goed voorbeeld van. Het stimuleert fysieke activiteit, vermindert stress en bevordert het teamgevoel onder collega’s.
Oproep tot actie
Het is tijd voor zowel individuen als organisaties om hun benadering van werk en leven te heroverwegen. De lange termijn voordelen van een gebalanceerde levensstijl zijn niet alleen beter voor je welzijn, maar ook voor je productiviteit en creativiteit. Laten we streven naar een wereld waarin werk en privé in harmonie kunnen bestaan, zodat iedereen het beste uit beide werelden kan halen.
Bewuste keuzes
In onze huidige wereld is het vinden van een balans tussen werk en privé een voortdurende uitdaging. Door bewuste keuzes te maken, zowel op individueel als organisatie niveau, kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen kan floreren. Bedrijfsfitness, flexibele werktijden en het koesteren van vrije tijd en sociale connecties zijn slechts enkele manieren om deze balans te bereiken. De gevolgen van het niet aanpakken van stress, zoals burn-on of uiteindelijk een burn-out, onderstrepen de urgentie om direct in te grijpen.
Over OneFit en het onderzoek
De gepresenteerde cijfers in dit artikel komen uit een whitepaper van OneFit (download hier gratis). Het whitepaper is gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd door MarktEffect onder 2.010 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. OneFit is een platform waar meer dan 1.000 sport- en wellnessfaciliteiten op zijn aangesloten en waar members van de app gemakkelijk workouts kunnen boeken. OneFit kan als secundaire arbeidsvoorwaarde, op een fiscaal gunstige manier worden aangeboden aan medewerkers van bedrijven. Meer weten over bedrijfsfitness via OneFit? Ga naar onze website.
Bezoek OneFit of doe mee aan de energizer tijdens HR Day op 1 oktober 2024!
Ben jij nieuwsgierig naar wat ademhalingstechnieken voor jou kunnen betekenen?
Tijdens de kick-off van HR Day 2024 leert Yves van Veen ons hoe de manier waarop je ademt, direct invloed heeft op je gemoedstoestand en energieniveau. Zijn energiebooster is ontworpen om je meer bewust te maken van je ademhaling en de positieve effecten die dit heeft op je welzijn.
Verwacht een sessie vol dynamiek waarbij je hartslag stijgt, je energieniveau toeneemt en gelukshormonen door je lichaam stromen. Dit is dé kans om nieuwe technieken te leren die je niet alleen op de werkvloer, maar ook in je dagelijks leven kunt toepassen.
Mis deze verfrissende en energieke sessie niet. Reserveer nu jouw ticket op www.hrday.nl