Doordat mensen op de werkplek onderling over gewenst en ongewenst gedrag spreken, geven ze makkelijker hun grenzen aan en gaan ze sneller over tot actie in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit de jaarlijkse publieksmonitor van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (NAP).

Door alle aandacht voor het thema voert de helft van de Nederlanders op werk makkelijker het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit de publieksmonitor. Ook ervaren ze meer begrip voor elkaars standpunten. Om het gesprek op de werkvloer verder aan te moedigen, is de campagne ‘Met elkaar trekken we de grens’ gestart. Onderdeel van de campagne zijn ook handvatten voor werknemers. Zoals een routekaart voor een veilig gesprek, die kan helpen om dit thema bespreekbaar te maken bij collega’s of leidinggevenden. Deze handvatten zijn te downloaden via www.metelkaartrekkenwedegrens.nl.

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een gedragscode en klachtenregeling voor bedrijven verplicht te stellen

Aandacht voor preventie in Handreiking voor cultuurverandering op de werkvloer

Omdat nu nog niet alle organisaties afspraken hebben over omgangsvormen, onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om een gedragscode en klachtenregeling voor bedrijven verplicht te stellen. Om werkgevers ook te ondersteunen in het creëren van een veilige werkomgeving, heeft de Regeringscommissaris vorige week een nieuwe editie van de ‘Handreiking voor cultuurverandering op de werkvloer’ gepresenteerd. De vorige editie zette in op goed omgaan met meldingen. In deze vernieuwde handreiking is er nu ook aandacht voor het ontwikkelen van een strategie voor preventie en cultuurverandering in de organisatie. Bovendien is de Regeringscommissaris in gesprek met allerlei sectoren, zoals de zorg, de sport en de media.