Het is nog onduidelijk wanneer de Mexicaanse griep in Nederland een epidemie wordt, maar nu de pandemie ook in Europa naderbij lijkt te sluipen wordt de griep-checklist van het Ministerie van Volksgezondheid steeds actueler. Bedrijven spelen namelijk een belangrijke rol bij de bescherming van de gezondheid en veiligheid van hun werknemers én moeten blijven draaien.

De overheid biedt bedrijven -al jaren- een checklist voor grieppandemieën. De checklist is een stap-voor-stap bedrijfscontinuïteitsplan, dat nodig is als een groot deel van het personeel ziek wordt of wegblijft vanwege besmettingsgevaar. De lijst biedt een overzicht van kwetsbaarheden van organisaties en de maatregelen die genomen moeten worden.

 

Adviezen

  • Wijs één persoon in uw bedrijf aan die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van (een plan met) preventieve en reactieve maatregelen.
  • Inventariseer welk personeel tijdens het werk verhoogd risico op besmetting loopt.
  • Ga na wat u als werkgever kunt doen om ervoor te zorgen dat uw personeel tijdens
    het werk zo min mogelijk wordt blootgesteld aan een griepvirus.
  • Vraag bij uw klanten na welke van de door u geproduceerde producten en diensten zij
    echt nodig hebben en of zij misschien nog andere producten van u willen afnemen
    tijdens een grieppandemie.
  • Inventariseer welke activiteiten essentieel zijn voor de levering van deze producten aan uw klanten en voor het blijven functioneren van uw organisatie tijdens een grieppandemie. Maak onderscheid naar:
    a. activiteiten die niet mogen worden onderbroken
    b. activiteiten die twee weken mogen worden onderbroken
    c. activiteiten die gedurende negen tot twaalf weken (de duur van een
    griepgolf) mogen worden onderbroken

 

Tip

Betrouwbare informatie over de grieppandemie vindt u op bijvoorbeeld de websites van het Ministerie van Volksgezondheid en de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).