Uit onderzoek van TNO blijkt dat werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen gemiddeld ruim één dag per jaar minder verzuimen dan hun niet-fietsende collega’s. Met het extra stimuleren van fietsen naar het werk kunnen Nederlandse werkgevers 27 miljoen per jaar besparen.

Werkgevers besparen al  27 miljoen als het aantal werknemers dat naar het werk fietst met één procent toeneemt. Bijna een op de drie werknemers pakt al regelmatig de fiets naar het werk. Hun belangrijkste reden daarvoor is gezondheid. Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe vaker een werknemer fietst en hoe groter de afgelegde afstand is, hoe lager het verzuim is. De belangrijkste redenen waarom werknemers niet op de fiets naar het werk gaan, zijn: te ver weg wonen, het weer, bezweet aankomen en de reistijd.

 

Motivatie

TNO onderzocht in opdracht van staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat de relatie tussen fietsen naar het werk, de werkprestatie en ziekteverzuim. Ook vroeg TNO werknemers naar de motivatie om wel of niet naar het werk te fietsen. Het onderzoeksinstituut stelde werkgevers de vraag wat de belangrijkste redenen zijn om fietsen naar het werk te stimuleren.

 

Onmisbaar

Volgens staatssecretaris Huizinga is de fiets een onmisbare schakel in het mobiliteitsbeleid van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zij begint dan ook op korte termijn met een proef met bedrijven om fietsen financieel aantrekkelijker te maken voor hun personeel.

 

Tip

Organiseer eens een personeelsuitje op de fiets en licht u werknemers dan voor over de voordelen van het fietsen naar het werk. Het gaat zowel om gezondheidsvoordelen als om fiscale voordelen. Op deze manier maakt u uw werknemers op een simpele manier enthousiaster om meer met de fiets naar het werk te gaan.