Aanleiding is de Europese inzet om het aantal arbeidsongevallen in Europa tussen 2007 en 2012 met een kwart terug te brengen. Verder wordt gekeken of werkgevers hun personeel beschermen tegen agressie en geweld. Dit is vooral een groot probleem voor werknemers in de publieke sector zoals verkeersregelaars, brandweerlieden en medewerkers van sociale diensten.
Extra controles
Daarnaast wordt gelet op het werken met gevaarlijke stoffen. De inspectie wil het risicobewustzijn bij werknemers bevorderen en dat werkgevers gevaarlijke stoffen waar mogelijk vervangen door minder schadelijke stoffen.
In 2010 worden chemische bedrijven die grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen verwerken op de momenten dat deze een fabriek of installatie stilleggen voor onderhoud gecontroleerd. De risico’s zijn dan groter door de tijdsdruk en de inzet van inleenkrachten. Ook wordt in deze sector de veiligheidscultuur gecontroleerd. Het gaat daarbij om het durven melden door werknemers van onveilige situaties en of het management zulke meldingen serieus neemt.
Illegaal
De schoonmaakbranche, uitzendbranche, horeca en detailhandel krijgen ook extra te maken met de Arbeidsinspectie. Deze houdt in de gaten of er geen sprake is van illegale arbeid en onderbetaling. In alle branches zien de inspecteurs erop toe of buitenlandse studenten en stagiairs geen werk doen buiten de voorwaarden van hun vergunning. Dit moet voorkomen dat vreemdelingen werk doen onder het mom van een studie.
Tip: Zorg voor een aparte ruimte waar werknemers speciale werkkleding ter bescherming tegen gevaarlijke stoffen kunnen opbergen. Let er op dat zij deze kleding nooit mee naar huis nemen.