Het aantal werknemers dat te maken kreeg met wangedrag op de werkvloer is uitgebreid beschreven in een nieuw onderzoek, gebaseerd op de European Working Conditions Telephone Survey van de overheidsorganisatie Eurofound.
Uit de cijfers blijkt dat jonge vrouwen (18-34 jaar) in de EU drie keer vaker met seksueel wangedrag te maken krijgen dan mannen van dezelfde leeftijd. En zelfs tien keer vaker dan mannen van 50 jaar en ouder.
Contact met klant
Vooral eerstelijnsmedewerkers, zoals brandweerlieden, politieagenten en zorgmedewerkers hebben te maken met scheldpartijen, intimidatie en bedreigingen.
In de zorg hebben medewerkers het vaakst met seksueel wangedrag te maken. Medewerkers in de zorg gaven drie keer meer dan gemiddeld aan bloot te staan aan seksueel grensoverschrijdend gedrag (resp. 5,7 procent in en 1,7 procent). Ter vergelijking: 0,3 procent van de communicatie professionals gaf aan last te hebben gehad van ongewenste seksuele aandacht.
Langetermijngevolgen
Grensoverschrijdend gedrag – pesten, intimideren en ongewenste intimiteiten – op het werk vormt een grote bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van medewerkers zo laat ook dit onderzoek weer zien. Niet alleen heeft het langetermijngevolgen voor de slachtoffers, het heeft ook impact op hun familie, collega’s, werkgever en andere betrokkenen.
Grensoverschrijdend gedrag herkennen, voorkomen en op reageren
Hoe zorg je als HR voor een veilige werkomgeving waarin mensen zich durven uitspreken. Hoe herken je grensoverschrijdend gedrag en hoe ga je om met een melding? Om antwoord op deze vragen te krijgen, is coach en trainer Charlotte van den Wall Bake te gast in de HR Podcast. Zij is een van de docenten van de masterclass Grensoverschrijdend gedrag: van beleid naar praktijk en specialist bij vraagstukken op het gebied van interpersoonlijke communicatie, gedrag en samenwerken. Charlotte gaat onder meer dieper in op de rol van HR en de vertrouwenspersoon en geeft tips hoe een vertrouwelijk gesprek na een melding aan te gaan.