De twee Nederlandse winnaars ontvingen hun prijs met zes andere Europese winnaars tijdens de Europese Top ‘Veiligheid en Gezondheid in Europa in de 21e eeuw’ in Praag. De prijzen maken deel uit van de tweejarige Europese campagne ‘Een gezonde werkplek’. Deze campagne moet een geïntegreerde aanpak van risicobeoordeling bevorderen.
Risicokaartjes
Corus Tubes Maastricht produceert buizen van verschillende staalsoorten. Een verkeerde handeling in de fabriek kan voor ernstige verwondingen zorgen. Corus heeft risicokaartjes voor iedere werknemer gemaakt. Hierop staat wat het mogelijke probleem kan zijn en hoe een medewerker het veiligheidsrisico zo klein mogelijk kan maken bij het oplossen ervan. Het uitgangspunt is: eerst denken, dan doen. Volgens een Nederlandse jury, die Corus Tubes Maastricht eerder de nationale Goede Praktijken prijs toekende, gaat het om een “een oplossing die geweldig is in zijn eenvoud en bovendien doeltreffend”.
Bronaanpak
Wetenschappers van de TU Delft experimenteren met stoffen die gevaarlijk kunnen zijn. Daarom moeten de onderzoekers vooraf een veiligheidsbijsluiter inzien met de eigenschappen van een stof. Ze bekijken de bijsluiter echter niet altijd. Iedere onderzoeker moet daarom op een speciale website een aantal vragen beantwoorden. Hij moet bijvoorbeeld aangeven of hij gaat werken met gevaarlijke stoffen en wat de eigenschappen zijn van de stoffen waarmee hij werkt. De website geeft aanbevelingen en tips, maar de onderzoeker moet zelf nadenken over de risico’s en hoe hij die kan beperken. De Nederlandse jury, die deze aanpak eerder de Goede Praktijken prijs gaf, stelt dat de universiteit zo tot een bronaanpak van de risico’s komt in een wereld waar risico’s zich niet altijd eenvoudig laten kennen.
Tip
Als uw bedrijf werkt met gevaarlijke stoffen, doet u er goed aan een systematisch beleid te ontwikkelen om de risico’s van die stoffen te minimaliseren. U kunt hiervoor een planmatige aanpak toepassen die beschreven staat in de brochure ‘Gevaarlijke stoffen op het werk’ van het Centrum GBW (NIGZ). Deze vindt u hier.