Eén op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Bijna twee derde van de mensen met slaapproblemen, functioneren om die reden soms minder goed op het werk. Zowel werknemers als werkgevers zijn zich vaak niet bewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer en maken het dan ook niet bespreekbaar. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO.

Werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen hebben last van concentratieproblemen (59 procent) en zelfs het maken van fouten (25 procent). De beïnvloeding lijkt ook omgekeerd sterk te zijn; ons werk kan er ook toe leiden dat we slechter slapen.

Oorzaken

Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak aangevoerd. Uit het onderzoek blijkt echter dat de oorzaak net zo vaak werkgerelateerd is (49 procent). Oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op de nachtrust.

Bespreekbaar maken

Hoewel slaapproblemen nadelige effecten hebben op het dagelijks functioneren, wordt dit maar zelden bespreekbaar gemaakt op het werk. Hoe komt dat? Zilveren Kruis vroeg mensen op straat of ze liever 5 procent loonsverhoging hebben of een betere nachtrust. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk onderstaande video.