HSB Bouw uit Volendam moet een voormalig werknemer met de schildersziekte OPS alsnog 25 duizend euro ontslagvergoeding betalen. Dit meldt Cobouw.

Het gerechtshof in Amsterdam stelde vast dat de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer ‘geheel dan toch wel gedeeltelijk’ ligt in het werken met oplosmiddelrijke verf. De werknemer werkte twintig jaar als schilder voor HSB. Hij werd in 2004 ziek en hij werd grotendeels arbeidsongeschikt verklaard. Het Volendamse bouwbedrijf ontsloeg hem twee jaar later.

 

Volgens de schilder werkte hij veel met oplosmiddelhoudende verf. Hierdoor zou hij last hebben gekregen van organisch psychosyndroom (OPS), ofwel schildersziekte. Hij eiste daarom een ontslagvergoeding van bijna 40 duizend euro. HSB stelde vanaf 1999 alleen gebruik te hebben gemaakt van verf op waterbasis. Het bouwbedrijf zette daarom vraagtekens bij het feit dat de klachten van de schilder na die tijd ontstonden en erger werden. Het bedrijf sprak ook het vermoeden uit dat de werknemer ziek werd door privéschilderklussen.

 

Vergoeding

Het gerechtshof vond echter dat de ziekte van de schilder ook kan zijn veroorzaakt door blootstelling aan neurotoxische oplosmiddelen in de periode tot 1999. De rechters concludeerden daarom dat de werknemer recht heeft op een vergoeding. Ze beperkten deze tot 25 duizend euro omdat ‘niet aannemelijk is geworden dat HSB van het ontstaan van OPS bij de werknemer een verwijt kan worden gemaakt’.

 

Tip

U kunt een langdurig zieke werknemer ontslaan. Dit is echter niet gemakkelijk. U moet duidelijk kunnen maken dat u de werknemer niet kunt herplaatsen in de eigen organisatie of bij een andere werkgever. Dit moet u uitgebreid onderbouwen. Voor het ontslag van een langdurige zieke werknemer is toestemming nodig van UWV WERKbedrijf.