Workaholics moeten daarom tegen zichzelf beschermd worden. Dat is de mening van Corine van Wijhe, die onderzoek doet naar workaholisme ten opzichte van bevlogenheid.
Emoties
Het grote verschil tussen de twee overwerkers ligt in de emotionele sfeer. De bevlogen medewerker maakt overuren omdat hij het werk zelf leuk vindt. Zij associëren het overwerken positief. Dat doen workaholics niet. Deze medewerkers werken over omdat zij vinden dat zij te weinig hebben gedaan en zich daarom schuldig voelen.
Sociale netwerk
Of zij hun werk nog wel leuk vinden, dat komt niet bij hen op. Vaak lijden zij ook onder negatieve stemmingen en daarin schuilt het risico dat zij hun privéleven verwaarlozen. En doordat het sociale netwerk van een workaholic steeds meer uitdunt, wordt de workaholic op den duur nog afhankelijker van zijn werk.
Mentale regels
Volgens Van Wijhe kunnen workaholics echter wel geholpen worden. Het is dan eerst zaak om hen te laten inzien dat zij mentale regels gebruiken om te bepalen waarom zij doorgaan met werken. Als zij leren dat er ook andere manieren zijn om negatieve emoties weg te laten vloeien, zullen workaholics leren om eigen emoties te herkennen en ermee om te gaan.
Let op
Workaholics zijn eerder geneigd om voor hun gezondheidsklachten hulp te zoeken dan voor hun werkverslaving.