Artikel 7:628 van het Burgerlijk Wetboek is begin dit jaar aangepast. In plaats van de werknemer wordt de werkgever als verantwoordelijke aangewezen als een werknemer buiten zijn schuld niet kan werken. De werkgever moet dus gewoon het loon doorbetalen als een werknemer twee weken in thuisquarantaine moet. Voor de velen die al thuiswerken is dat geen probleem, maar de helft van de werkenden heeft werk dat niet vanuit huis kan.
Andere taken
De werkgever kan de werknemer dus niet verplichten vakantiedagen op te nemen of om alsnog toch op het werk te komen. Dat is in strijd met goed werkgeverschap aldus hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam. “Wel kun je bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige vragen om thuis andere taken uit te voeren, zoals dat pakket patiëntendossiers eens wegwerken,” zo stelt Verhulp in de Volkskrant.
Verplicht testen
ls een werknemer naar een gebied zijn geweest dat al op oranje stond, ligt het risico bij de werknemer zelf. In de praktijk is dat echter nauwelijks te bewijzen volgens MKB Nederland voorzitter Jacco Vonhof. Werkgevers mogen namelijk niet vragen waar iemand op vakantie is geweest. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden vinden dan ook dat werkgevers de mogelijkheid moeten krijgen om medewerkers te verplichten zich te laten testen.