Maar liefst elke 4,5 seconde is een werknemer binnen de EU het slachtoffer van een bedrijfsongeval, waardoor hij minstens drie dagen is uitgeschakeld. Ieder 3,5 minuut is er zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren op de Europese werkvloer.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie die zijn gepubliceerd in ArboPlus Nieuws. Om de werkplekken in Europa veiliger te maken start de Commissie op 13 juni een bewustwordingscampagne. Een goede risicoanalyse naar de veiligheid van een werkplek vormt de eerste stap naar een veiligere werkomgeving, zo meent de Commissie. Om dit te bereiken stelt de Commissie een vijfstappenplan voor, waarmee ze de 7.500 dodelijke ongevallen en de bijna 167.000 ongelukken per jaar hoopt terug te dringen.

 

Stappenplan voor arbozorg

Om de kans op bedrijfsongevallen terug te dringen, moet u een gestructureerd arbozorgsysteem invoeren. Het volgende stappenplan kan u hierbij op weg helpen:

  1. Startpunt: Intenties en het doel vastleggen in een intentieverklaring.
  2. Risico-inventarisatie en –evaluatie (RIE): Nulmeting van arbo binnen de organisatie; inventariseren en evalueren van arboknelpunten in de organisatie.
  3. Arbobeleid: Afspraken maken in de organisatie over de vorm van arbozorg en vastleggen in procedures, overlegstructuur.
  4. Plan van aanpak: Geconstateerde knelpunten uit nulmeting opnemen in plan van aanpak (meerjarenplan), overleg met OR/personeelsvertegenwoordiging.
  5. Plan van aanpak uitvoeren: Prioriteiten vaststellen, onderscheid maken tussen beleidsmatige onderwerpen en werkplekgebonden onderwerpen/onderwerpen voor één jaar selecteren uit plan van aanpak.
  6. Evaluatie arbobeleid: Evaluatie schriftelijk vastleggen en bespreken met OR, vervolgacties bepalen.

 

De laatste drie stappen zijn te zien als een jaarlijks terugkerende cyclus. Meer over dit onderwerp vindt u onze sectie Vakinformatie: In 6 stappen naar een gestructureerd arbozorgsysteem.