Een op de vijf bedrijfsartsen kan niet meer onafhankelijk werken omdat ze onder druk worden gezet door werkgevers en arbodiensten. Soms wordt onder dwang zelfs vertrouwelijke medische informatie over werknemers gegeven. Dit blijkt uit onderzoek van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder 591 bedrijfsartsen aldus De Volkskrant.

Werkgevers proberen door druk uit te oefenen zieke werknemers sneller weer arbeidsgeschikt te verklaren. Werkt een bedrijfsarts niet mee, dan kan de consequentie zijn dat de werkgever het contract opzegt of een andere arts aanneemt, aldus de onderzoekers. Ruim 20 procent van de ondervraagde bedrijfsartsen zegt regelmatig in een dergelijke afhankelijke situatie terecht te komen. 

 

Vertrouwelijke informatie

42 procent van de ondervraagden zegt wel eens benaderd te zijn door een werkgever die vertrouwelijke medische informatie wil hebben over een werknemer. Bij 22 procent van de respondenten gebeurde dit vaak tot zeer vaak. Acht procent geeft na aandringen inzage in medische gegevens van werknemers. Pieter Rodenburg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB): ‘Het is vaak een reflex bij werkgevers te vragen naar het ziektebeeld van een werknemer. Een arts mag echter alleen advies geven over diens inzetbaarheid.’

 

Klik hier voor het volledige rapport