Dit zei minister Asscher vandaag bij de start van de tweede week van de Werkstress in Den Haag.
Bijna drie miljoen werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress. De Week van de Werkstress biedt een uitgelezen kans om het gesprek hierover op gang te brengen aldus de minister. Werknemers leren zo signalen te herkennen en hun grenzen aan te geven. Werkgevers kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld in hun bedrijf een aanspreekpunt voor werknemers op te zetten, waardoor de sfeer en sociale veiligheid op het werk verbeterd. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 55 procent van de werkgevers meer ruimte aan werknemers aanbiedt en 33 procent zo’n aanspreekpunt heeft.
Burn-out klachten
Uit het TNO-onderzoek blijkt ook dat bijna vijftien procent van alle werknemers last heeft van burn-out klachten. Met name onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben ruim 240.000 jonge werknemers burn-out klachten. Dit wordt met name veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Jongeren met een flexibel contract krijgen niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.
Week van de Werkstress
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert samen met het Nederlands Focal Point van 16 tot en met 19 november voor de tweede keer de Week van de Werkstress. Dit jaar met speciale aandacht voor jonge werknemers. Meer dan honderd bedrijven en organisaties zoals ING, EY, Capgemini en de Gemeente Den Haag doen mee.