Vorig jaar is de Arbeidsinspectie bij controles op meer misstanden gestuit dan het jaar daarvoor. Het ging met name om de inhuur van illegale arbeid. Bij de controles zijn ruim 2500 illegale vreemdelingen aangetroffen.

Dat is een kwart meer dan een jaar eerder. Een derde van deze illegale werknemers kwam uit Bulgarije en Roemenië. Ook hebben inspecteurs meer moeten ingrijpen wegens onveilige arbeidsomstandigheden.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie dat minister Donner naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

Boetes voor illegale arbeid

In 2009 deelde de inspectiedienst voor ruim 26,5 miljoen euro aan boetes uit voor illegale arbeid en een kleine 14 miljoen euro voor onveilig werk en overtreding van de regels voor werktijden. Ook werd bijna 950.000 euro aan boetes opgelegd wegens onderbetaling.

 

Loonkosten drukken

Van de ongeveer 10.000 controles op het gebied van illegale arbeid constateerden inspecteurs dat in 2009 17 procent van de werkgevers de fout in ging, tegen 16 procent in 2008.

Hiermee is een einde gekomen aan een jarenlange daling van migranten zonder werkvergunning.

 

Stijging gevolg van crisis

Een woordvoerster van de Arbeidsinspectie geeft aan dat deze stijging een gevolg kan zijn van de economische crisis; werkgevers proberen met illegale arbeid de loonkosten te drukken. Dit gebeurt met name in de bouw. Ook in de horeca en de detailhandel is sprake van een lichte stijging. In de schoonmaak daarentegen is een daling te zien, maar het percentage overtredingen in deze sector blijft relatief hoog met 22 procent.

 

Zowel CDA als GroenLinks heeft om opheldering gevraagd van Donner. Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks noemt de cijfers niet fraai en stelt dat de uitbuiting moet worden aangepakt. Haar CDA-collega Eddy van Hijum waarschuwt ook voor oneerlijke concurrentie door de inzet van illegalen.

 

Veiligheid op het werk

Bij de circa 21.000 controles op het gebied van veilige werkomstandigheden bleek in 58 procent van de gevallen iets mis. In 2008 ging het nog om 56 procent. Dit percentage schommelt volgens de Arbeidsinspectie de laatste jaren rond de 55 procent, omdat er gericht wordt gecontroleerd bij bedrijven waar grote risico’s worden verwacht.

Volgens de woordvoerster van de inspectiedienst komt de stijging in 2009 voor een belangrijk deel doordat klachten over veiligheid op het werk en ongelukken nu makkelijker te melden zijn.

De Arbeidsinspectie kreeg dan ook meer meldingen binnen, waarna bij controle ruim driehonderd keer ingegrepen werd met een boete of een stillegging. Dat is honderd keer meer dan in 2008.