Bij de behandeling van de wetswijzing is vastgelegd dat de effecten van deze wijzigingen een aantal jaren na dato geëvalueerd zouden worden. In april dit jaar is de evaluatie van de verruimde ATW aan de Tweede Kamer aangeboden.
Arbeidstijdenwet
In Nederland zijn de regels over arbeids- en rusttijden vastgelegd in de ATW. In het kader van het Actieprogramma vereenvoudiging SZW-regelgeving is op 1 april 2007 de gewijzigde ATW van kracht geworden. Doel: werkgevers en werknemers meer mogelijkheden bieden de arbeidstijden aan te passen.
De Arbeidstijdenwet valt onder het Arbeidsomstandighedenrecht en geeft het wettelijke kader voor de maximale werktijden en minimale rusttijden in het arbeidsproces. Ook regelt de ATW vanaf welke leeftijd arbeid is toegestaan en onder welke voorwaarden. De huidige ATW wil de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van werknemers tijdens het werk bevorderen en geeft hiervoor een basisniveau van bescherming. Ook heeft de wet tot doel om de combinatie van arbeid, zorg en andere taken te bevorderen. De ATW wil een evenwicht bieden tussen de flexibiliteitsbehoefte van ondernemingen enerzijds en de bescherming van werknemers anderzijds.
Beperkte uitwerking wetswijziging
Nu blijkt dus dat de uitwerking van de verruiming beperkt is, want:
- ruim 12 procent van de werkgevers heeft de arbeidstijden aangepast;
- bij slechts 1% à 2 procent van het totale aantal bedrijven gaat het om aanpassingen die voor 2007 niet mogelijk waren. De onderzoekers denken dat dit komt omdat de verruiming van de ATW ervoor heeft gezorgd dat in cao’s meer afspraken zijn gemaakt over de arbeidstijden. Een deel van die aanpassingen was echter ook voor 2007 al mogelijk.
Oude wetgeving
Tot 2007 hanteerde de ATW twee normen:
- de standaardnormen; en
- een aanvullend pakket met ruimere normen.
Van de tweede norm mocht alleen gebruik worden gemaakt als de werknemersverenigingen of de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging het daarmee eens waren. In de gewijzigde vorm hoeven werkgevers er geen toestemming meer voor te vragen.