Tijdens bouwwerkzaamheden aan een woning valt een werknemer van een verdiepingsvloer op een 2,5 meter lager gelegen steigervloer. Als gevolg van dit ongeval lijdt de werknemer schade en hij stelt zijn werkgever hiervoor aansprakelijk. Even voor zijn val was de valbeveiliging aan de rand van de verdiepingsvloer om praktische redenen verwijderd. De werkgever stelt dat hij aan zijn veiligheidsverplichtingen heeft voldaan, aangezien door plaatsing van de steiger tegen de gevelwand geen enkel voorschrift uit arbeidsomstandighedenwetgeving was geschonden.
Arbeidsomstandighedenwetgeving bevat minimumvoorschriften
De kantonrechter overweegt dat de zorgplicht van de werkgever inhoudt dat hij de maatregelen treft die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer tijdens zijn werkzaamheden schade lijdt. De omvang van zijn zorgplicht wordt in de eerste plaats bepaald door voorschriften die in arbeidsomstandighedenwetgeving zijn vastgelegd. Als aan al deze verplichtingen is voldaan, betekent dit niet dat daarmee de werkplaats als voldoende veilig moet worden aangemerkt. Voorschriften uit arbeidsomstandighedenwetgeving zijn daarmee slechts minimumvoorschriften. De kantonrechter oordeelt op basis van het oordeel van een deskundige dat de werkplaats door verwijdering van de valbeveiliging niet voldoende veilig was. Ook wordt de werkgever aangerekend dat de ongevalsregistratie gebrekkig functioneerde. Hiermee staat de aansprakelijkheid van de werkgever vast.
Kantonrechter Arnhem, 14 september 2012, LJN: BX7857
Tip
De veiligheidsvoorschriften die de werkgever in acht moet nemen strekken verder dan zijn verplichtingen op grond van arbo-wetgeving. Om aan aansprakelijkheid te kunnen ontkomen moet de werkgever steeds vaststellen of de werkplaats voldoende veilig is. Het is daarom voor een werkgever raadzaam om op de werkplaats een risicoanalyse te maken.