Zodra de coronamaatregelen worden versoepeld door de overheid kunnen we zachtjes aan weer naar kantoor. Maar niet allemaal tegelijk. Voor een gemiddeld kantoor betekent ‘social distancing’ dat maar liefst 60 procent van de werkplekken (tijdelijk) niet bruikbaar is.

Dat is de mening van Harold Coenders en David Menkveld van vastgoedadviseur Colliers International. Van de twee miljoen werkplekken die in ons land beschikbaar zijn, kan door deze maatregel 60 procent volgens hen niet ingezet worden. Dit komt neer op maar liefst 1,2 miljoen bureaus die tijdelijk hun functie verliezen. Alleen al de vereiste afstand tussen medewerkers maakt de helft van alle werkplekken onbruikbaar. Dat aantal neemt verder af, omdat bureaus niet meer door collega’s gedeeld mogen worden op dezelfde dag.

Een kantoor volgens de nieuwe normen gaat uit van één vaste werkplek per medewerker per dag die daarna grondig wordt schoongemaakt. Dit betekent dat er vanuit een huidige 100 procent thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken beschikbaar zijn na versoepeling van de huidige maatregelen op basis van social distancing.

Werkrooster opstellen

Als de maatregelen van langere duur zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid door herindeling van de kantoren met vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen en de beschikbare ruimte te optimaliseren. Bij blokken van twee maal twee bureaus is het niet nodig om dicht langs een collega te lopen.

Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op heropening, aldus Coenders en Menkveld. Dat gaat niet alleen om de herindeling van het kantoor, maar juist om de planning. Niet iedereen kan meer tegelijkertijd aanwezig zijn. Het is daarom noodzakelijk om een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken.