HR kan een ADHD-vriendelijke cultuur op de werkplek creëren. ADHD-coach Leanne Maskell geeft vijf 'gouden regels' hoe organisaties die naar diversiteit en inclusiviteit streven dit kunnen doen. Zodat mensen met deze diagnose zich er goed thuis voelen en beter tot hun recht komen. Ook in het voordeel van de werkgever zelf, want ADHD'ers onderscheiden zich vaak door 'hun creativiteit, innovatief vermogen en grote integriteit'.

Regel 1: Zorg voor een toegankelijk beleid

Duidelijke, gecentraliseerde beleidslijnen en procedures waarin tekst en uitleg wordt gegeven over onderwerpen als neurodiversiteit en welke ondersteuning ADHD’ers kunnen krijgen zijn essentieel om een ADHD-vriendelijke werkcultuur te cultiveren. Onderdeel hiervan is dat lijnmanagers worden gewezen op hun rol om voor ondersteuning te zorgen: ADHD is niet alleen een ‘HR-ding’.

Regel 2: Maak communicatie rondom ADHD gemakkelijk

Ook dit vereist eenvoud. Communicatie kan bijvoorbeeld worden vergemakkelijkt door een FAQ-pagina met hulpmiddelen of stap-voor-stap handleidingen of standaard e-mails die mensen kunnen gebruiken om ADHD op het werk bekend te maken en begrip te kweken of om hulp te vragen.

Regel 3: Bevorder samenwerkende, nieuwsgierige en meelevende gesprekken

ADHD kan zich bij iedereen anders voordoen en het kan voor mensen met ADHD een uitdaging zijn om te begrijpen welke ondersteuning ze nodig hebben. HR kan psychologische veiligheid helpen bevorderen door werknemers gerust te stellen en ruimte te bieden om te onderzoeken wat voor hen werkt.

Regel 4: Deel ‘best practices’

Nu gesprekken over ondersteuning van ADHD op de werkplek steeds gewoner worden, kan het nuttig zijn om best practices te delen. Dit kan bijvoorbeeld door blog posts of podcasts waarin deze succesverhalen worden gedeeld.

Regel 5: Blijf in gesprek

ADHD is een levenslange neurologische ontwikkelingsstoornis en symptomen kunnen zich op verschillende momenten anders manifesteren. Dit betekent dat aanpassingen die op een bepaald moment werken, later misschien niet meer effectief zijn. Een andere benadering is dan misschien beter; het kan bijvoorbeeld helpen iemand met ADHD vaker thuis te laten werken of om een flexibeler werkschema af te spreken.

Lees ook: Medewerkers met een visuele beperking? Tips voor een inclusieve online vergadering