Bijna hetzelfde aantal werknemers geeft aan dat de werkgever weinig tot geen aandacht heeft voor de ergonomie op de werkvloer. En 18 procent zegt er niets van omdat ze niet als klager te boek willen staan. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan onder ruim 1200 werknemers van kantoren, werkplaatsen en magazijnen.

Bij ergonomisch werken, gaat het erom dat gebruiksvoorwerpen, machines en taken zo zijn ontworpen dat ze de veiligheid, de gezondheid, het comfort en de efficiency van werknemers bevorderen. Wanneer dit niet in orde is, kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Van alle ondervraagde werknemers zegt 33% lichamelijke klachten te hebben als gevolg van hun werk (de werkplek, de werkomgeving of de werkzaamheden). Bij mensen die werken in een magazijn, werkplaats of op het buitenterrein is dat zelfs zo’n 40%. Het belemmert hen sterk in hun dagelijks werk. Bovendien heeft driekwart van de werknemers er niet alleen op het werk, maar ook in hun privéleven last van.

Angst om aan te kaarten

Hoewel een groot deel van het kantoorpersoneel (82%) dit bespreekt met hun werkgever, heeft 18% van hen en maar liefst 26% van de magazijn- en werkplaatsmedewerkers hier moeite mee. Ze zijn naar eigen zeggen “bang als ‘klager’ te worden bestempeld.” Een kleiner deel is bovendien bang door hun collega’s als ‘slap’ of ‘zwak’ te worden gezien wanneer ze zeggen dat ze behoefte hebben aan hulpmiddelen.

Oorzaak: te lang staan en zitten

Van alle ondervraagde werknemers noemt 40% een te hoge lichamelijke belasting als voornaamste oorzaak van lichamelijke klachten. Van de magazijn- en werkplaatsmedewerkers heeft 39% lichamelijke klachten. Zij wijten deze klachten aan te lang staan (41%) en een te hoge werkdruk (35%). Van de mensen met een administratieve baan geeft 25% aan lichamelijke klachten te hebben. De helft (50%) wijt dit aan te lang zitten en 48% noemt verkeerd meubilair als oorzaak.

Geen hulpmiddelen bij tillen

Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan regelmatig voorwerpen te moeten tillen of verplaatsen. Een op de drie zegt dat de werkgever hiervoor niet voldoende hulpmiddelen ter beschikking stelt. Niet zo gek dus dat 52% van de werkplaats- en magazijnmedewerkers met klachten, rugpijn heeft. Ook pijn in nek, schouders, benen, knieën en voeten wordt door ongeveer een derde genoemd. De meest gehoorde klachten bij kantoorpersoneel zijn: vermoeide ogen (45%) en pijn in rug, nek en schouders (40%). “In de werkzame beroepsbevolking zorgt lichamelijke belasting op het werk dan ook voor veel gezondheidsverlies”, aldus het Themarapport Gezondheid en maatschappelijke participatie 2014 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.