Ten opzichte van vorig jaar is de gemiddelde banenkwaliteit in de Europese lidstaten relatief stabiel gebleven. De werkintensiteit is echter wel toegenomen. Hierdoor stijgt het risico op zware stress, wat nadelig is voor de gezondheid en het welzijn. Daar staan een kortere arbeidstijd en minder werk buiten de normale uren tegenover.

Dat blijkt uit een enquête van Eurofound naar de arbeidsomstandigheden in de 27 lidstaten van de Europese Unie. De banenkwaliteit is gemeten aan de hand van vier indexen: inkomsten, vooruitzichten, intrinsieke banenkwaliteit en arbeidstijdkwaliteit. De uitkomsten:

  • 14 procent van de banen is zeer goed betaald en ook van goede kwaliteit
  • 37 procent van de banen heeft een goede balans
  • 29 procent van de banen heeft een slechte balans
  • 20 procent van de banen is van ronduit slechte kwaliteit

 

Gezondheid en welzijn

Werkenden met een kwalitatief slechte baan scoren gemiddeld het slechtst op gezondheid en welzijn: ze hebben meer gezondheidsproblemen, hun subjectieve welbevinden ligt lager en ze halen minder voldoening uit hun werk. Deze banen zijn vooral geconcentreerd in bedrijven met minder dan vijf werknemers en in de particuliere sector. Ze komen het meest voor in landen met een relatief laag bbp per hoofd van de bevolking.

 

Kortere arbeidstijd

De index van de arbeidskwaliteit steeg de voorbije jaren het meest. Dit is vooral te wijten aan kortere arbeidstijden en minder werken buiten de normale uren. Mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen. Maar de arbeidstijdkwaliteit van vrouwen is beter; zij werken gemiddeld minder uren en verrichten minder vaak ploegendienst buiten de normale uren. Ook de intrinsieke banenkwaliteit valt bij vrouwen iets hoger uit, omdat zij gemiddeld in een iets betere fysieke omgeving werken. De vooruitzichtenindex is gelijk voor  mannen en vrouwen.

Werknemers met een contract voor onbepaalde tijd scoren relatief hoog op de meeste indicatoren, terwijl voor medewerkers met een contract voor bepaalde tijd op alle punten sprake is van een geringere banenkwaliteit.