Maar liefst 85 procent van de Nederlandse overheidsinstellingen is bezig met invoering van Het Nieuwe Werken. Daarmee zijn zij koploper, gevolgd door de zakelijke en financiële dienstverlening (70 procent). De zorgsector staat met zo’n 40 procent onderaan de lijst.

Dat blijkt uit het rapport ‘Benchmark facilitaire organisaties’ van vakmedium FMM en advies- en onderzoeksbureau Significant.

Verschillen tussen de sectoren

Gemiddeld over alle sectoren geeft 60 procent van de ruim 200 deelnemers aan het onderzoek aan dat hun organisatie bezig is Het Nieuwe Werken in te voeren. Hierbij zijn er significante verschillen tussen de sectoren. De decentrale overheden en de rijksoverheid staan bovenaan. Vermeldenswaardig is dat de decentrale overheden, onder aanvoering van gemeentesecretarissen, het initiatief hebben genomen gebouwen en faciliteiten tussen verschillende organisaties te delen om op die wijze Het Nieuwe Werken te ondersteunen.
Handel, vervoer en de zorgsector scoren het laagst met de invoering van Het Nieuwe Werken. Gezien de toenemende behoefte aan zelfsturing in laatstgenoemde sector valt hier nog een wereld te winnen.

Management minder betrokken

Uit het onderzoek blijkt verder dat met name de afdelingen facility management (79 procent) en ICT (76 procent) sterk betrokken zijn bij de invoering van Het Nieuwe Werken. Daarna volgt de HR-afdeling met 70 procent. Opmerkelijk is de relatief lage betrokkenheid van het management van de organisatie en de raad van bestuur (krap 40 procent). Het Nieuwe Werken is in essentie gericht op slimmer en effectiever organiseren van het werk en zou dus bij uitstek stevige aandacht van het management verdienen om succesvol te zijn.