Stel dat vandaag de dag een wet wordt aangenomen waarin de volgende twee dingen worden geregeld: 1. Bij overlijden vervalt je geld, bankrekeningen, lijfrente en beleggingen volledig aan de overheid: 100% belasting en 2. Je krijgt in ruil voor deze volledige afdracht – als je leeft - elk jaar een premie van de overheid retour: een iets hogere spaarrente.Goed idee? Of heb je liever dat je geld naar je partner en/of kinderen gaat?

Door: Oscar van Zadelhoff, Productmanager/jurist BeFrank

De Wet toekomst pensioenen

De Wet toekomst pensioenen is in 2023 al ingegaan en volgens de minister regelt deze wet precies die 100% afdracht van je pensioengeld bij je overlijden. Met een premie die je terug krijgt als je in leven bent. Enige verschil is dat dit niet via de staat loopt maar via je pensioenuitvoerder.

Juridisch is dit ook nog eens onjuist vormgegeven, maar de minister volhardt nog in deze uitleg. Dit is voor veel werkgevers en werknemers een belangrijke wetswijziging omdat ze tot vandaag ook voor iets anders konden kiezen: dat dit pensioengeld eerst naar de partner en kinderen gaat. Net als je spaargeld, lijfrente en beleggingsrekening.

Het nieuwe pensioenstelsel

Meer individueel en een eigen pensioenpot. Dat is de essentie van het nieuwe stelsel. Maar heel veel werkgevers en werknemers hadden dat al in de vorm van een beschikbare premieregeling bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling. Een duidelijke en transparante oplossing, inclusief het eigendomsrecht op het pensioenkapitaal bij overlijden. Maar juist dat stukje individuele eigendom moest sneuvelen in het nieuwe stelsel.

Wat nu?

Geen zorgen over het al opgebouwde kapitaal; daarvoor kan het eigendomsrecht na overlijden van kracht blijven. Voor het nieuw op te bouwen kapitaal verandert dat. Dit maakt het niet eenvoudiger en duidelijker. De Tweede Kamer heeft gelukkig de regering nog opdracht gegeven dit punt beter uit zoeken, en partijen die hier tegen zijn hebben gewonnen in de verkiezingen. Maar de wet is ondertussen wel gewoon ingegaan. Wel met een overgangstermijn.

Heb je zorgen over het afschaffen van dit eigendomsrecht op het pensioengeld? Je kunt dit bespreken met je pensioenadviseur en je zorgen delen met werkgevers- en werknemersorganisaties.