Het Nieuwe Werken maakt dat werknemers overal en altijd aan het werk kunnen zijn onder omstandigheden die niet altijd meer te controleren en te regelen zijn door de werkgever. Volgens Onica van Heusden-Bergraaf, directeur van FFector, een dienstverleningsbureau op het gebied van Arbo- en verzuimbegeleiding, mag de verantwoordelijkheid voor uitvoering van het verzuimbeleid in HNW daarom niet alleen bij de werkgever komen te liggen.

“Betrokkenheid van de werknemer bij verzuimbegeleiding zou zich niet meer moeten beperken tot de uitvoering, maar ook tot de kosten voor die begeleiding.”

 

In de Wet verbetering poortwachter is vastgelegd dat zowel werkgever als werknemer hun best doen om terugkeer naar de werkvloer te realiseren om zo een beroep te kunnen doen op de loondoorbetaling. Na twee jaar ziekte kan de werkgever een beroep doen op het UWV en de betalingsverplichting aan hen overdragen. “Nieuwe werkvormen die gebaseerd zijn op resultaten en minder op aanwezigheidsplicht hebben nieuwe regels nodig. Binnen HNW zou ziekteverzuimbegeleiding een arbeidsvoorwaarde moeten zijn. Daarmee benadrukken we de belangrijkheid van de verantwoordelijkheid van de werknemer”, aldus Van Heusden-Bergraaf.

 

Communicatie cruciaal

Het lijkt Van Heusden-Bergraaf juist een vooruitgang als de werknemer zijn eigen vorm van ziekteverzuimbegeleiding kan uitkiezen, inzetten en betalen, met ondersteuning van zijn werkgever. “Op die manier wordt het een (arbeids)voorwaarde waaronder met elkaar gewerkt wordt. De inzet van controleurs door Arbodiensten zou al heel lang tot het verleden moeten behoren, dit is echter nog niet zo. In HNW is gewoonweg geen ruimte meer voor deze manier van samen werken. Ook de inzet en verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts vraagt om een serieuze revisie. Communicatie tussen leidinggevende en werknemer is nu nog crucialer.”