Werknemers moeten elk jaar zo veel mogelijk hun wettelijke en in de cao vastgelegde bovenwettelijke vakantiedagen opnemen. Ook als zij langdurig ziek, maar in staat zijn om op vakantie te gaan, moet de werkgever deze werknemers kunnen verplichten vakantie op te nemen.

MKB-Nederland en VNO-NCW willen hiermee voorkomen dat bedrijven op kosten worden gejaagd als werknemers in één keer een groot aantal vakantiedagen opnemen. Nederland is de enige lidstaat van de Europese Unie, waarin werkgevers geen vrije dagen aan werknemers kunnen toewijzen.

Verjaringstermijn verlofdagen niet inkorten

De werkgevers reageren op het recent genomen besluit van het kabinet om de verjaringstermijn van de twintig wettelijke verlofdagen te verkorten van vijf naar anderhalf jaar en dit niet voor langdurig zieken en bovenwettelijke verlofdagen te laten gelden. Uitspraken van Het Europese Hof nopen het kabinet om de verjaringstermijn voor langdurig zieken niet in te korten. Ook zijn er uitspraken dat zieke werknemers evenveel vakantie moeten kunnen opbouwen als hun gezonde collega’s.

 

Geen extra vrije dagen in cao

De werkgevers benadrukken dat als zieke werknemers meer verlofdagen gaan opbouwen, het bedrijfsleven daaraan tientallen miljoenen per jaar kwijt is. Ook zijn zij er voorstander van dat in cao’s geen extra vrije dagen worden vastgelegd, maar extra geld. Werknemers hebben dan de keuze of ze extra vrije dagen kopen.

 

Let op: Als een werknemer langdurig ziek is, is de opbouw van vakantiedagen beperkt tot het laatste half jaar. Dat is niet aan de orde als de zieke werknemer zijn ziekte bij de sollicitatie heeft verzwegen of door eigen toedoen ziek is geworden. Wanneer de werknemer door ziekte gedeeltelijk niet kan werken, bouwt hij vakantie op over de uren dat hij wel werkt.