Personeel dat permanent gedetacheerd is bij de dochteronderneming, hoort bij die dochteronderneming. En kunnen bij overname dus niet minder gaan verdienen. Deze uitspraak van het Europees Hof heeft volgens deskundigen grote arbeidsrechtelijke consequenties.

In principe moeten werknemers worden overgenomen als een onderneming wordt verkocht. Compleet met arbeidsvoorwaarden. Heineken had echter een constructie waardoor de arbeidsvoorwaarden wel konden worden gewijzigd. Het personeel was in dit geval in dienst van een personeel-bv. Deze bv ‘verhuurde’ de medewerkers aan de andere vennootschappen. In 2005 nam Albron de catering van Heineken over. Het hoefde geen werknemers over te nemen, dat waren immers gedetacheerde kantinemedewerkers. Ze mochten wel Albron-medewerker worden, maar dan kregen ze een nieuw contract met minder goede arbeidsvoorwaarden.

 

Claims

Een kantinemedewerker van Albron was het er niet mee eens dat hij bij zijn overstap behoorlijk wat salaris moest inleveren en spande vijf jaar geleden een zaak aan. Met succes zo blijkt uit de uitspraak van het Europees Hof. Volgens arbeidsrechtdeskundigen maken veel ondernemingen gebruik van de ‘verhuur’-constructie. En kunnen zij nu een stroom van claims verwachten.

 

Definitieve uitspraak

Het Amsterdamse gerechtshof moet nog definitief oordelen. Het had de zaak geschorst in afwachting van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. De uitspraak op basis van dit antwoord zal niet verrassend zijn, daar EU-wetgeving leidend is.