Het onderzoek vond plaats onder 300 werkgevers met meer dan 10 werknemers. De vragen uit het onderzoek zijn beantwoord door functionarissen die betrokken zijn bij het beslissingsproces rondom HR, arbeidsvoorwaarden en personeelskosten.
Ondernemingen kunnen dit jaar tot 1,2 procent van de totale fiscale loonsom belastingvrij verstrekken aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, zoals lunch, sportabonnementen, personeelsfeestjes en kerstgeschenken. Als een onderneming de 1,2 procent overschrijdt, dan volgt een eindheffing door de Belastingdienst van 80 procent.
Eindheffingen
Op de vraag of er binnen de organisatie op enige manier actie is ondernomen rondom de WKR beantwoordt 30 procent ontkennend of zegt het niet te weten. 22 procent stelt dat er wel een plan is gemaakt, maar dat er (nog) geen actie is ondernomen. Volgens WishWish dreigt hierdoor een situatie te ontstaan dat werkgevers meer dan de vrije ruimte van 1,2 procent van de loonsom besteden met forse eindheffingen als gevolg.
Rake klappen
Verder blijkt uit het onderzoek dat de verstrekkingen aan het personeel rake klappen krijgt door invoering van de WKR. Werkgevers proberen binnen de vrije ruimte te blijven waardoor zij fors schrappen in de extraatjes. Zo vervallen veel extra’s die juist bedoeld zijn om medewerkers te stimuleren of gezond te houden.
Van de onderzochte extra’s wordt met name bespaart:
- op het fietsplan (-33 procent);
- verjaardagscadeaus (-18 procent);
- een jubileumattentie (-13 procent).
Ook op kerstgeschenken wordt in 2015 bezuinigd (-8 procent). Volgens de onderzoekers blijven werkgevers dit, net als in 2014, wel het belangrijkste extraatje vinden (78 procent).
Werkkostenregeling
Werkkostenregeling vergoedingen en verstrekkingen