In 2005 besloot de regering om de fiscale facilitering van de VUT af te schaffen. In deze zaak had de werkgever daarop met de ondernemingsraad afgesproken dat ook in zijn bedrijf de VUT werd afgeschaft, maar niet alle werknemers waren het hiermee eens. Zij kregen geen enkele vorm van compensatie voor het verlies van de arbeidsvoorwaarden. De rechter bepaalde dat de werkgever de regeling niet zonder akkoord van deze werknemers mocht afschaffen.

Als een werkgever bepaalde arbeidsvoorwaarden wil wijzigen, bespreekt hij dit vaak met zijn OR om draagvlak te krijgen. Voor sommige wijzigingen is advies of instemming van de OR verplicht. Als de OR alleen niet zijn best doet om alle relevante informatie boven water te krijgen, dan kan een op zich redelijke wijziging soms toch niet voor iedereen gaan gelden, ook al is de OR hiermee akkoord gegaan. Voor een rechter is het van groot belang dat er wordt aangetoond dat een individuele werknemer in redelijkheid wel akkoord moet gaan als er een wijziging van arbeidsvoorwaarden wordt doorgevoerd. Dit betekent dat de voorgestelde wijziging redelijk moet zijn en dat de manier waarop dit wordt gecommuniceerd ook redelijk moet zijn.

 

Kantonrechter Amsterdam, 30 september 2008, 07-20830

 

Een akkoord met de OR bindt niet automatisch alle werknemers als het gaat om wijziging van arbeidsvoorwaarden. Zorg ervoor dat bij een voorgenomen wijziging deze redelijk is en dat hij goed met alle individuele werknemers wordt besproken.