De NBBU heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, die zich donderdag 13 november over het onderwerp buigt. “Bij de ontwikkeling van het wetsvoorstel Beschikking Geen Loonheffing (BGL) en in discussies over zzp’ers wordt steeds gesproken over de opdrachtnemer en de opdrachtgever”, schrijft de brancheorganisatie. “Het wetsvoorstel houdt er geen rekening mee dat er bij het afsluiten van een overeenkomst tussen opdrachtnemer en opdrachtgever vaak een intermediair betrokken is. Hierdoor kan er bij de interpretatie van wet- en regelgeving onduidelijkheid ontstaan over het opdrachtgeverschap bij driehoeksrelaties.”
Intermediair aangeduid als opdrachtgever?
- In het wetsvoorstel staat bijvoorbeeld een stelling: De opdrachtnemer kan de werkzaamheden zonder toestemming van de opdrachtgever door iemand anders laten uitvoeren. In de situatie dat er ook een zzp-intermediair in het spel is, kan deze stelling niet opgaan. De intermediair heeft immers de relatie met de opdrachtgever opgebouwd en kan daarbij inbreng (willen) hebben.
- Een ander voorbeeld is: het rechtstreeks afsluiten van een overeenkomst met de opdrachtnemer. Bij tussenkomst van een intermediair bestaan er ook overeenkomsten tussen opdrachtnemer en intermediair, en tussen opdrachtgever en intermediair.
Geen gezagsverhouding
Intermediairs verrichten voor de zzp’er diensten op het vlak van facturatie en administratieve diensten. Waar het om draait bij het werken met zzp’ers is dat voor de fiscus duidelijk is dat de intermediair echt met een zelfstandige in zee is gegaan. Belangrijk daarbij is dat er geen gezagsverhouding is. De zzp’er werkt voor eigen rekening en risico.
Groeiende branche
De branche van zzp-intermediairs is groot. Naar schatting 200 van de 900 leden van de NBBU zijn naast het uitzenden ook actief als intermediair voor zelfstandig ondernemers en dat aantal is groeiende aldus de brancheorganisatie.