De Nederlandse regering vindt het belangrijk dat er een selectief migratiebeleid komt om zo de migratie sneller en eenvoudiger te laten verlopen. Dit is een van de redenen waarom op 1 juni 2013 de Wet modern migratiebeleid in werking is getreden. Het nu ingediende wetsvoorstel is een aanscherping hiervan.
Enkele belangrijke wijzigingen:
- Een tewerkstellingsvergunning waarvoor de arbeidsmarkttoets is gedaan, zal voor maximaal één jaar worden afgegeven.
- Werknemers moeten op basis van het voorstel tenminste het volledige minimumloon per maand ontvangen, ongeacht het aantal uren dat er per maand wordt gewerkt.
- Werknemers die tenminste 5 jaar onafgebroken met een geldige tewerkstellingsvergunning en verblijfsvergunning in Nederland hebben gewerkt, mogen na 5 jaar in Nederland werken zonder in het bezit te zijn van een tewerkstellingsvergunning.
- Bij de kennismigrantenregeling zal worden overgegaan op een maandnorm voor het salariscriterium. Nu is het criterium een bruto jaarsalaris.
- De maximale termijn voor het voeren van zakelijke besprekingen wordt verruimd naar 90 dagen binnen 12 maanden. Tevens is bepaald dat geen tewerkstellingsvergunning nodig is voor vreemdelingen die training ontvangen in de vestiging van een internationaal bedrijf in Nederland.
Gratis HR-rapport
Meer over de belangrijkste wijzigingen en overige ontwikkelingen in de Wet Arbeid Vreemdelingen leest u in het gratis HR-rapport Wet arbeid vreemdelingen.
Meer weten over deze belangrijke wijzigingen en ontwikkelingen op het gebied van migratie? Volg dan het seminar Wet Modern Migratiebeleid!