Maatregelen uit de herziening WAV
• Werkgevers moeten elk jaar een nieuwe TWV aanvragen voor werknemers buiten de Europese Economische Ruimte (EER) (tot 1 januari 2014 geldt dat ook voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië) en is verlenging van de TWV niet meer automatisch mogelijk. Na een jaar vindt een toets plaats om te bezien wat het arbeidskrachtenaanbod is binnen de EER om vervolgens weer een werkvergunning te kunnen toekennen.
• Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) onderzoekt bij de aanvraag van een werkvergunning alleen of er voldoende werkzoekenden op de arbeidsmarkt zijn die de functie zouden kunnen vervullen. Is dit het geval, dan kan UWV de aanvraag voor een WVT weigeren. Nu moet UWV nog onderzoeken of zij ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.
• Als een sector onvoldoende inspanningen verricht werknemers binnen de EU aan het werk te krijgen en teveel leunt op het arbeidsaanbod buiten de EU, kan UWV een vergunningenlimiet instellen, die ook op nul kan uitkomen.
• UWV verleent alleen een TWV als de werkgever minimaal het volledige wettelijke minimummaandloon betaalt. Dit geldt ook als de werknemer parttime werkt voor de werkgever.
• UWV kan weigeren een TWV af te geven als de werkgever eerder een bestuurlijke boete heeft gekregen voor een arbeidsgerelateerde overtreding. Bijvoorbeeld als hij de Arbowet of de Arbeidstijdenwet heeft overtreden.
• De termijn, waarna er geen werkvergunning meer hoeft worden aangevraagd voor werknemers van buiten de EER wordt verlengd van drie naar vijf jaar.
• Als een werkgever kan aantonen dat hij voldoende inspanningen heeft verricht binnen de EU een werknemer te vinden voor de functie, kan de termijn van de verplichte vacaturemelding bij UWV worden verkort.
Let op
Het is nog niet duidelijk op welk moment deze wijzigingen ingaan, indien de Eerste Kamer deze maatregelen accordeert.