De werkgever mag de kosten van tijdelijke huisvesting buiten de woonplaats voor een periode van maximaal twee jaar vrij vergoeden.

Soms wil de werkgever ook na twee jaar de huisvesting nog vergoeden of verstrekken. Per 1 maart 2009 is het mogelijk dat de werkgever via eindheffing de (gebruteerde) belasting voor zijn rekening neemt.

 

De kosten voor tijdelijke huisvesting doen zich bijvoorbeeld voor als een werknemer een nieuwe arbeidsplaats aanvaardt aan de andere kant van het land en de eerste maanden zijn woning aanhoudt, maar ook kosten voor huisvesting maakt in de nieuwe arbeidsplaats. Ook kan een tijdelijke tewerkstelling of een proefperiode op een andere arbeidsplaats dubbele huisvestingskosten veroorzaken.

 

Voorbeeld

Jan uit Maastricht treedt in januari in dienst van een nieuwe werkgever in Groningen. Jan krijgt een contract voor onbepaalde tijd aangeboden met een proeftijd van twee maanden. De werkgever verplicht hem om in de nabijheid van zijn werk te komen wonen. Jan huurt daarom een woning in Groningen. Zijn oude woning in Maastricht houdt hij echter aan tot en met juli van dat jaar, zodat zijn kinderen het schooljaar nog af kunnen maken op hun oude school. Dit laatste is een persoonlijk motief. Slechts de kosten gedurende de proeftijd van twee maanden kan de werkgever vrij vergoeden, daar de werknemer toen nog niet zeker wist of zijn dienstbetrekking in stand zou blijven.

 

Tip

Als de werknemer geen appartement huurt, maar bijvoorbeeld in een pension verblijft en de werkgever ook de kosten van maaltijden vergoedt, moet de werkgever de waarde in het economisch verkeer van deze maaltijden tot het loon rekenen. Als er geen zakelijk argument meer voor de tijdelijke huisvestingsregeling is, zoals in het voorbeeld hiervoor, moet de werkgever de onbelaste huisvesting onmiddellijk stopzetten.