Deskundigen spreken volgens het dagblad van ’roosteren’ als nieuw begrip voor de veranderende behoeften van de werkende Nederlander.
Uit de peiling blijkt dat Nederlanders het belangrijk vinden om zelf hun werkweek in te delen en hoeveel uur ze willen werken. Een trend die volgens de onderzoekers in heel Europa zichtbaar is. Wel verschillen de redenen per land. Waar het in Nederland in eerste instantie vooral om kostenbesparing op gebouwen, huisvesting en werkplekken gaat, hopen Duitse organisaties op een hogere tevredenheid onder het personeel en ziekteverzuim in te dammen.
Flexibele modellen
En als men het over flexibel werken heeft, heeft men het niet alleen over thuiswerken. Ook of vooral zelf bepalen van begin- en eindtijd per dag en/of onderweg of elders dan op kantoor werken wordt gewenst.
Een veel aangehaald voorbeeld is ook voor dit onderzoek Zweden. Daar zijn flexibele werkmodellen steeds meer de norm. In het Scandinavische land kan 42 procent van de werknemers de week flexibel indelen of werktijd opsparen, in Nederland is dit 28 procent.
Uitruil
In Oostenrijk is volgens de krant sprake van een uitruil. De werknemers gaan meer werken in ruil voor flexibeler werktijden. De invloed van vakbonden is daar beperkt. In Nederland wordt daarentegen arbeidstijdverkorting gekoppeld aan loonmatiging.
Event The Great Workplace to be
Hoe zorg je ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent én blijft voor talenten? En wat betekent dit voor de werkomgeving op kantoor, thuis of op een third workplace? The Great Workplace to be geeft in één dag nieuwe inzichten, resultaten en innovaties om uw human capital optimaal te laten renderen. Meer informatie