Slechts 12 procent van werkenden in loondienst is op de hoogte van hun pensioeninkomen. Zij weten of dit na hun 65ste voldoende is en kennen de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen. Dit blijkt uit de eerste Pensioenbewustzijn-meting onder 2200 Nederlanders in opdracht van CentiQ, Wijzer in geldzaken, Pensioenkijker.nl en TNS NIPO.

Pensioenbewuste mensen zijn veelal alleenstaande, hoger opgeleide mannen met een hoger inkomen en een koopwoning. Daarentegen zijn pensioenonbewusten vaker vrouwen, relatief jonger en zijn ze vaker lager opgeleid. Ook weten zij minder vaak of ze een pensioen bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar hebben.

Opbouw pensioen

De volledig pensioenonbewuste groep voelt zich minder vaak verantwoordelijk voor het opbouwen van zijn pensioen en maakt hier geen tijd voor vrij of stelt dit uit. Ze willen zich geen zorgen maken over de toekomst en vindt het niet leuk om over pensionering en ouderdom na te denken. Hierdoor gaan zij niet tot actie over, terwijl dit wel nodig is. Pensioenbewuste mensen willen voor de toekomst zo min mogelijk aan het toeval overlaten.

 

Risicogroepen

Ruim 66% van de werknemers is volledig pensioenonbewust. Binnen deze groep zijn vier risicogroepen bij wie dit mogelijk grote consequenties kan hebben:
• Volledig pensioenonbewuste mensen die minder pensioen op bouwen dan de partner, kunnen erg kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld in een echtscheiding (16%).
• Volledig pensioenonbewusten die over minder dan twintig jaar met pensioen gaan. Zij lopen een groot risico om hun eventuele pensioentekort niet meer in voldoende mate te kunnen repareren (20%).
• Mensen die volledig pensioenonbewust zijn en over weinig (< € 5.000) spaargeld beschikken (14%). • Mensen die volledig pensioenonbewust zijn, maar hun eigen pensioenkennis overschatten (16%).

Uniform Pensioenoverzicht

Om het pensioenbewustzijn verder te verhogen komen Pensioenkijker.nl en CentiQ, Wijzer in geldzaken in het najaar van 2010 met een campagne rondom het Uniform Pensioenoverzicht (UPO).