De afgelopen tien jaar is de werkzekerheid in Nederland afgenomen. Tussen 2006 en 2016 is het aandeel werkenden met een vaste arbeidsrelatie met 10 procentpunt gedaald, van 71 procent naar 61 procent. Met name laagopgeleiden en jongeren hebben minder vaak een vast dienstverband en worden vaker werkloos na baanverlies zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Meer werkgelegenheid in hoog- en laagbetaalde beroepen
De werkgelegenheid in de hoogbetaalde en in de laagst betaalde beroepen is gegroeid. Banen in het middensegment – beroepen met veel routinematige taken en beroepen waarin veel handwerk voorkomt – blijven in groei achter en dat raakt vooral de laag- en middelbaaropgeleiden. Onder laagopgeleiden is dan ook een duidelijke verschuiving te zien van beroepen in het middensegment naar de laagst betaalde beroepen aldus TNO.
Minst aantrekkelijke werk voor laagopgeleiden en jongeren
Laagopgeleiden en jongeren rapporteren relatief vaak dat het werk niet uitdagend is en dat ze weinig autonomie hebben. Dat geldt eveneens voor werknemers met een migratieachtergrond aldus TNO. Hoewel zij gemiddeld minder gunstige arbeidsomstandigheden rapporteren, worden de verschillen met werknemers met een Nederlandse achtergrond de laatste jaren wel kleiner.
Voorbeelden van beroepsgroepen waarin werkenden minder aantrekkelijke arbeidsomstandigheden rapporteren, zijn koks en kelners, postpersoneel, winkelpersoneel, schoonmakers, huishoudelijk personeel en bejaarden- en kinderverzorgers. Het werk in deze beroepen wordt ervaren als fysiek zwaar, weinig uitdagend, weinig autonoom en flexibel. Het werk wordt gedaan in deeltijd en de ervaren baanonzekerheid is groot.