Waar werknemers een goede werk-privé balans, en daarmee flexibel werken, steeds belangrijker gaan vinden, lijken Nederlandse bedrijven moeite te hebben met deze flexibilisering. Veel managers vinden het moeilijk te ‘managen op afstand’. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder HR-managers, uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam, een divisie van detacheerder Robert Half.

Bij slechts veertig procent van de bedrijven behoort thuiswerken tot de mogelijkheden. Flexibel je werktijd indelen is alleen mogelijk bij iets meer dan de helft (55%) van Nederlandse organisaties. Eén van de belangrijkste redenen (25%) die Nederlandse HR-managers geven voor het beperkt toestaan van flexibel werken, is dat veel managers het moeilijk vinden te ‘managen op afstand’.

De antwoorden van de HR-managers lijken haaks te staan op de behoefte van Nederlandse
werknemers. Uit eerder onderzoek van Robert Half blijkt dat werkend Nederland steeds meer
waarde hecht aan een goede werk-privé balans. Terwijl de smartphone en laptop in 2012 nog de lijst
van favoriete secundaire arbeidsvoorwaarden aanvoerden, was dit in 2013 de mogelijkheid om
flexibel te werken. Bovendien blijkt een goede balans tussen werk en privé cruciaal in het tevreden
houden van top-professionals.

Tegenbewegingen

“De ervaring leert dat een betere werk-privé verdeling, na betere carrièrekansen, de belangrijkste reden is dat financiële professionals van baan veranderen”, vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Ondanks deze behoefte merken wij dat veel managers moeite hebben met deze ontwikkeling en zien wij zelfs tegenbewegingen. Zo zijn er bijvoorbeeld grote internationale bedrijven die het thuis- of flexwerken weer terugdraaien en hun medewerkers verplichten om alle dagen naar kantoor te komen. Wij raden dan ook aan om goede afspraken te maken met medewerkers over wanneer er wel of niet thuis wordt gewerkt, hoe met flexibele werktijden wordt omgegaan en hoe gerapporteerd wordt aan de manager.”

Parttime

Voor werknemers die minder uren willen werken, is parttime werken een uitkomst. Een nadeel
hiervan is wel dat meer parttimers ingezet moeten worden om het werk gedaan te krijgen. Een
minder bekend, maar vergelijkbaar, arbeidsmodel is het delen van een baan. Bij job sharing wordt
een functie vervuld door twee personen. Een groot voordeel hiervan is dat de werknemers de
werkdruk kunnen verdelen en werk op kunnen vangen bij afwezigheid. Toch blijkt dat job sharing
slechts mondjesmaat mogelijk is. Nog geen kwart (23%) van de Nederlandse bedrijven biedt deze
manier van werken aan.

Job sharing

“Job sharing is een erg interessant arbeidsmodel en zie je nu vooral terug in het onderwijs. Het delen van een functie verhoogt de continuïteit van de activiteiten die bij deze functie horen, dit kan vooral handig zijn bij organisaties die nu veel met parttime werknemers werken. Als de ene collega afwezig is, kan de ander het werk voortzetten,” aldus Stephan Renken. “Natuurlijk zijn er ook nadelen. In het onderzoek van OfficeTeam geven HR-managers terecht aan dat goed samen kunnen werken essentieel is bij het delen van een functie. Dit geldt echter net zo goed voor werknemers die parttime werken: er is binnen teams goede afstemming nodig wie werkzaamheden van collega’s overneemt op ‘parttime dagen’. Daar ligt dan ook een belangrijke rol voor de manager.”