Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun huiswerkplek. De verantwoordelijkheid van werkgever of opdrachtgever voor de fysieke werkplek houdt op bij de voordeur van kantoor of fabriek. Dat stelt arbeidsvoorwaardenspecialist en eigenaar van A-advies Ton de Korte in een reactie op het bericht dat de kwaliteit van thuiswerkplekken achterwege blijft.

Uit onderzoek van adviesbureau ErgoDirect International bleek dat een ruime meerderheid van alle ondervraagde professionals (57 procent) geen enkel zicht heeft op de kwaliteit van de thuiswerkplek. En is dit wel het geval, dan beoordeelt maar één op de acht van alle ondervraagden deze werkplek als ‘goed’.

 

Controle uitoefenen

De Korte stelt dat het voor een werkgever ondoenlijk is om invloed of controle uit te oefenen op thuiswerkplekken. “Zelfs als mensen thuis een volledig arbo-goedgekeurde en soms door de werkgever betaalde werkplek hebben, is het maar de vraag of ze daar gebruik van maken en niet ook op de bank gaan zitten, aan de keukentafel of in de tuin gaan werken. Verder vindt de Korte dat de werkgever wel verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de werkplek die hij in zijn bedrijf aanbiedt.

 

Collegiale toetsing

De Korte heeft wel enkele tips voor werkgevers. “Je zou intervisie-groepjes van medewerkers kunnen samenstellen die bij elkaar de vinger aan de pols houden over zaken als werk-prive-balans, gezondheid en werkomstandigheden thuis. Collegiale toetsing, niet alleen voor ‘eigen werknemers’, maar ook voor gedetacheerden, uitzendkrachten en trainees. Als er signalen uit die groepjes komen gaan die weer naar de werkgever, die dan naar bevinding van zaken kan handelen.”