Bij de kantonrechter in Amsterdam (LJN: BB4516) diende een zaak die hier duidelijkheid in kan verschaffen. Een werkneemster was keer op keer ziek en reageerde niet op uitnodigingen van de bedrijfsarts. De werkgever vertrouwt zijn werkneemster niet langer en schakelt een onderzoeksbureau in, dat in het geheim onder meer foto’s en video-opnamen maakt.
Schadevergoeding
Het bureau observeert niet lukraak, maar specifiek rond de tijdstippen van de afspraken met de bedrijfsarts. De werkneemster stapt naar de rechter omdat ze meent schade te hebben geleden door het observeren. Een psychiater verklaart zelfs dat de werkneemster er zieker door is geworden en daardoor in een uitkeringssituatie is beland. Ze eist een schadevergoeding.
De rechtbank staat het observeren in deze zaak toe. De videobeelden vormen in dit geval een passend middel om het probleem te tackelen. Het is niet gebleken dat de werkgever met het filmen wilde nagaan of de werkneemster ziek was, zo meent de rechter.
LET OP: Een werkgever mag een werknemer niet bespioneren. Wel mag hij geheime filmopnamen maken als er een goede reden voor is en dit de enige manier is om duidelijkheid te krijgen over een probleem.