Een werkgever mag niet-verzekerde kosten door diefstal niet verhalen op een werknemer als eigen nalatigheid of onvoorzichtigheid van de werknemer niet is verzekerd. Dit is de strekking van een uitspraak van de Hoge Raad over de vraag of een werknemer aansprakelijk is voor de schade als zijn leaseauto wordt gestolen doordat hij de sleutel van de auto aan een sleutelbos in het slot van zijn voordeur had gelaten.

Het bovenstaande gaat echter niet op als de werknemer zich uitgebreider had kunnen verzekeren maar dit heeft nagelaten, en de risico’s hiervan zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst of een regeling met de werknemer, zo benadrukt mr. P.Chr. Snijders van Witlox Snijders Tuzkapan Advocaten in een bericht op de website van het kantoor.

Sleutel in voordeur

De zaak betreft een gestolen auto van een verzekeringsarts. Hij had de sleutel aan een sleutelbos in de voordeur laten zitten tijdens het uitlaten van de hond. De kosten van de auto (ruim 11.000 euro) werden door de leasemaatschappij doorbelast aan de werkgever. De werkgever besloot deze weer door te belasten aan de werknemer.

Leaseregeling

In de leaseregeling stond de volgende passage:
“Is de schade het gevolg van schuld, opzet of grove roekeloosheid, dan is werknemer voor het geheel van die schade aansprakelijk. De schade zal worden verhaald op de werknemer door inhouding op het salaris. (…).”
De werkgever vond dat er sprake was van grove roekeloosheid door de werknemer. De werknemer betwistte dit.

Geen opzet of roekeloosheid

De kantonrechter en het Hof gaven de verzekeringsarts gelijk. Het Hof vond dat er geen sprake was geweest van opzet of roekeloosheid; de verzekeringsarts kon hooguit een verwijt treffen van de diefstal, maar geen ernstig verwijt. Het was voor deze werknemer verder niet mogelijk geweest zich te verzekeren voor de auto van de zaak. Dit laatste gegeven is ook belangrijk voor vergelijkbare zaken.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad volgde het standpunt van het Hof en overwoog:
“Gelet op een en ander, brengt de eis van goed werkgeverschap van art. 7:611 BW mee dat een werkgever niet-verzekerde schade van meer dan geringe omvang niet op de werknemer kan verhalen indien deze schade wel gedekt zou zijn bij een gebruikelijke verzekering die alleen geen dekking biedt bij opzet en roekeloosheid.”
Daarnaast vindt de Hoge Raad dat de gevallen en de omvang waarin verhaal van dit soort schade op de werknemer mogelijk is, moeten zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of een andere regeling.
Zou de werknemer zelf hebben gekozen voor een beperkte verzekering, dan zou de schade wel op de werknemer verhaald kunnen worden.

Webinar: Tien tips voor een goed arbeidscontract

Een goed arbeidscontract kan een hoop gedoe voorkomen. En hier gaat het vaak mis. Zeker als er conflicten zijn of meningsverschillen. Als HR-professional bent u verantwoordelijk. In dit webinar geeft mr. drs. Mark Diebels u 10 tips voor het optimale arbeidscontract. Meer informatie