Per 1 januari 2014 gaat de werkkostenregeling officieel in. Als de werkgever hier niet tijdig op anticipeert, kan dat een negatieve impact hebben op de arbeidsrelatie. Veel werknemers zullen eisen dat u de kostenvergoedingen gaat bruteren. Door nu al de effecten van de werkkostenregeling te laten doorrekenen, heeft u straks een vloeiender overgang naar de nieuwe situatie.

Dat meldt financieel adviesbureau Baker Tilly Berk. Door de invoering van de werkkostenregeling zullen veel kostenvergoedingen, als deze worden aangewezen als eindheffingsloon, in de zogeheten vrije ruimte vallen. Als die ruimte niet voldoende is, moet u 80 procent eindheffing betalen over deze kostenvergoedingen.

 

Indien u deze kostenvergoedingen niet aanwijst als eindheffingsloon, moet de werknemer mogelijk belasting betalen over de kostenvergoedingen. Dit betekent dat veel werknemers met kostenvergoedingen er in 2014 netto flink op achteruit gaan.

 

Werkkostenregeling wel of niet gunstig?

Het is goed mogelijk dat de werkkostenregeling gunstiger voor u uitpakt dan de oude regelgeving. U kunt dan al per 1 januari 2013 overstappen. Maar ook als blijkt dat de werkkostenregeling nadelig voor u uitpakt, is het verstandig om nu al actie te ondernemen.