De verplichte invoering van de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2014 wordt mogelijk uitgesteld. Tot op heden is slechts een klein deel van de organisaties in Nederland overgestapt. Daarom bekijkt het ministerie van Financiën of de regeling moet worden aangepast. Wat vindt u van de WKR? Moet de regeling worden afgeschaft of aangepast? Of moet er niets aan worden veranderd?

In een poll op de HR Praktijk professionals LinkedIn-groep vindt een ruime meerderheid van 67 procent dat de WKR moet worden afgeschaft. 49 procent vindt dit vanwege de administratieve lasten en 20 procent vindt dat met wat aanpassingen de regeling nog best zijn doel kan bereiken.

 

Enkele commentaren bij de poll:

– Ik zeg weer terug naar een van de oorspronkelijke doelen: vereenvoudiging! En dat kan volgens mij alleen als er meer vertrouwen wordt gegeven aan de werkgevers, bijvoorbeeld door een vrij te besteden budget, met maximaal 3 categorieën.

 

– Wanneer je na zoveel jaar te gunnen voor implementatie van de WKR, dit volgend en bijsturend, de regeling nog niet passend hebt kunnen krijgen, dan moet je je in een hoek echt gaan staan schamen. Ik ben echter bang dat veel ambtenaren op zoek zijn naar dat hoekje, in plaats van, zoals je zou mogen verwachten, er gewoon snel voor te zorgen dat de regeling op heel korte termijn passend wordt.

 

– Uitstel is afstel. WKR biedt ook enorme kansen, alleen de overheid met haar oog voor detail heeft de regeling net als andere regelingen in NL uit de hand laten lopen. Het is een kans om orde te scheppen in alle regelingen en HR en Financiële afdelingen dichter bij elkaar te brengen. Meer kosten bewust, maar ook meer arbeidsvoorwaardenbewust.

 

De meeste respondenten waren het over één ding eens: de WKR moet vereenvoudigd worden. Wat is uw mening? Stem op de poll in de LinkedIn-groep van HR Praktijk professionals.