Werkgevers zien niets in uitbreiding van door werkgevers betaald vaderschapsverlof. “Dat is een oplossing voor een probleem dat er niet is. De band met je kind bouw je niet in een paar dagen extra verlof op,” stelt Ton Schoenmaeckers, teammanager sociale zaken bij VNO-NCW, in Nieuwsuur. “Aanstaande vaders kunnen ook bestaande verlofregelingen gebruiken.”

Er zijn voldoende mogelijkheden voor verlof, zowel betaald als onbetaald, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. “Wie thuis wil blijven, maakt daarover een afspraak met zijn werkgever,” zegt Schoenmaeckers. Hij wijst op vakantie- of adv-dagen, ouderschapsverlof, kortdurend zorgverlof of kortverzuimverlof. Ook van een in een cao vastgelegde regeling kan de vader gebruik maken. “Een geboorte zie je ver van tevoren aankomen, dus is een verlofkeuze vooraf goed te maken.”

Vergelijking Europa

Minister Asscher kreeg vandaag een petitie met 40.000 handtekeningen, die pleit voor betaald vaderschapsverlof van twee weken. Nederland zou op dit gebied achterlopen. Maar in vergelijking met andere Europese landen kan de Nederlandse werknemer van heel veel verschillende verlofregelingen gebruik maken.

Overlegcultuur

Bovendien zijn de kosten voor werkgevers hoog, met name voor mkb-bedrijven. Daarbij moet de wetgever zich niet met deze zaken bemoeien, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Want volgens de werkgeversorganisatie schep je in een modern land rond dit soort onderwerpen een overlegcultuur en geen claimcultuur.