“De overheid moet zich minder richten op het tegengaan van flexibilisering van de arbeidsmarkt, maar moet zich meer focussen op de houdbaarheid van het systeem van vaste contracten,” stellen de werkgeversorganisaties.

Volgens de werkgevers wordt vaak ten onrechte een negatief beeld neergezet van flexwerk. Zij vinden wel dat meer aandacht moet komen voor de positie van laagopgeleide flexwerkers.

Het is een reactie op uitspraken van minister Asscher van SZW tijdens het ABU-congres over de toekomst van flex.

TNO-onderzoek

Volgens TNO-onderzoek onder 900 ondernemingen (in opdracht van de ABU) zal het personeelsbestand van organisaties in 2020 voor 30 procent uit flexwerkers bestaan. Op dit moment is dat 25 procent. Het blijkt dat met name organisaties die al gebruikmaken van flexkrachten dit de komende jaren gaan intensiveren. Overall gezien is er sprake van een duidelijke groei in vrijwel alle sectoren. Opvallend is dat flexkrachten nu vaker voor specifieke kennis worden ingehuurd dan alleen voor de traditionele piek/ziek-opvang.

Asscher relativeerde de uitkomsten en stelde dat het vaste contract nog altijd de norm is in Nederland. “Ik kan me niet voorstellen dat dertig procent van de werkende Nederlanders straks flexwerker wil zijn.”

Werkgeversorganisaties

VNO-NCW en MKB-Nederland stellen vast dat er steeds meer flexibele arbeidsrelaties tot stand komen. De economische crisis is daar een belangrijke reden voor. Ondernemers zien zich geconfronteerd met almaar stijgende lasten rond vaste contracten en cao’s, en kiezen daarom vaker voor een flexibele invulling, aldus de ondernemingsorganisaties.

Uit WW door flexwerk

Laagopgeleiden hebben het als flexwerker moeilijker dan hoogopgeleiden. Daar moet goed naar gekeken worden. Maar de ondernemingsorganisaties wijzen er tegelijkertijd op dat flexwerk er ook voor zorgt dat mensen uit de WW blijven.

Rapport Flexibele arbeidsrelaties en Wet Werk en Zekerheid

Met dit rapport – aangepast aan de Wet Werk en Zekerheid waarvan enkele regels al per 1 juli 2014 in gaan – beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met de meest gebruikte flexibele arbeidscontracten, waaronder:

  1.     Nulurencontract (inclusief essentiële bepalingen)
  2.     Min/maxcontract
  3.     Inleencontract bij detachering
  4.     Freelance contract
  5.     Contract voor bepaalde tijd

Daarnaast vindt u informatie over Uitzenden en Payrolling. Meer informatie en downloaden

Arbeidsrecht Roadshows

Bekijk ook onze Arbeidsrecht Roadshows in Assen, Deventer, Eindhoven en Rotterdam met als onderwerpen: Wet Werk en Zekerheid, Modernisering ziektewet en Ontslag bij ziekte.