Organisaties laten gemiddeld de meeste flexibiliteit zien in de mate waarin beloning en beoordeling van medewerkers afhangt van hun persoonlijke effectiviteit en ontwikkelpotentieel. Het gevolg daarvan is dat steeds meer differentiatie tussen medewerkers ontstaat, zowel in beloningshoogte en -perspectief als in inhoud van het werk.
“Dat is even wennen omdat het echt een andere manier van belonen betekent,” aldus Geert Jan Eissens, managing consultant bij Human Capital Group. “Of dat gaat lukken in het keurig aangeharkte beloningslandschap in Nederland gebaseerd op leeftijd en ervaring, zal de toekomst leren. Zo’n fundamenteel andere benadering van belonen vraagt in ieder geval om tact, luisteren naar je werknemers en een gezonde portie durf.”
Automatische salarisgroei onhoudbaar
Juist deze vorm van vernieuwing zou wel eens tot een doorbraak kunnen leiden denkt Eissens. “Organisaties willen en moeten zich ontwikkelen gelet op de wereld om hen heen die enorm snel verandert. Werkgevers moeten strategisch inzetten op thema’s als duurzame inzetbaarheid en het ‘arbeidsmarktfit’ blijven van hun werknemers; met als resultaat steeds flexibeler loopbanen, horizontale carrières en inzetbaarheid en meer en snellere wisselingen van baan en werkgever. De implicaties voor het beloningsbeleid in die context zijn talrijk. Het uitgangspunt van automatische salarisgroei is daarmee onhoudbaar en onwenselijk geworden en maakt plaats voor een mix van beloningsgrondslagen als performance, potentieel, arbeidsmarktwaarde en functiezwaarte.”
Uit het Nationaal Beloningsonderzoek blijkt verder dat de noodzaak voor werknemers en werkgevers om vol in te zetten op opleiding en training steeds meer wordt erkend. Werkgevers kiezen er steeds vaker voor om te gaan werken met persoonlijke opleidingsbudgetten. Op dit moment wordt tussen de €1.100 en €1.600 aan ontwikkelbudget vrijgemaakt per medewerker.
Nationaal Beloningsonderzoek
Het Nationaal Beloningsonderzoek is het langstlopende onderzoek onder werkgevers naar de beloningsverhoudingen in Nederland. De database van het onderzoek bevat salarisgegevens van meer dan 40.000 personen werkzaam bij ruim 1.000 verschillende organisaties in de profit- en non-profit sector. Deze organisaties zijn afkomstig uit alle regio’s van Nederland, en variëren in omvang van enkele tientallen tot meerdere duizenden medewerkers. Het Nationaal Beloningsonderzoek wordt tijdens een interactieve sessie op 18 november a.s. gepresenteerd aan het publiek.