Met ingang van dit jaar wordt een uitkering als gevolg van de Regeling voor vervroegde uittreding (RVU) belast tegen een tarief van 52 procent (strafheffing). De werknemerspremies over deze uitkering zijn vanaf dit jaar ook niet meer aftrekbaar. Beide wijzigingen komen de werkgever dus duur te staan.

Het ministerie van Financiën heeft bepaald dat ontslagregelingen met het karakter van een vervroegde uittreding een fiscale pseudo eindheffing krijgen van 52 procent (was tot 1 januari 2011 26 procent). Men spreekt dan van een Regeling voor vervroegde uittreding (RVU).

 

Fiscale strafheffing

Reden van ontslag is niet het disfunctioneren van de werknemer of het verdwijnen van arbeidsplaatsen. Reden is de werknemer de kans te geven eerder te stoppen met werken. Deze fiscale strafheffing van 52 procent moet door de werkgever worden voldaan (artikel 32 ba van de Wet op de Loonbelasting). Het bedrag kan de werkgever overigens wel ten laste brengen van zijn fiscale winst.
 

Prepensioen

De wijziging van het tarief is in 2006 al in de wet opgenomen bij de invoering van de Wet VPL (in het kader van de afschaffing van de VUT en het prepensioen en de introductie van de levensloopregeling). Bovendien waren in de periode 2006-2011 de werknemerspremies voor VUT/prepensioen nog voor de helft aftrekbaar.

 

Let op

Als u de (oudere) werknemer financieel wat uit de wind wilt houden tot het pensioen en het gemis aan VUT of vergelijkbare regelingen wil compenseren door eenmalig een bedrag te betalen aan de werknemer ter vervanging daarvan, kunt u de strafheffing opgelegd krijgen. De Belastingdienst dient dit dan wel te bewijzen.

 

Ontslagvergoeding

Een RVU komt vaak voor in de vorm van een ontslagvergoeding (gouden handdruk) voor een werknemer. Een dergelijke uitkering is een RVU als deze regeling (of een deel daarvan) uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het doel heeft uitkeringen te verstrekken voor de periode voorafgaand aan de AOW dan wel pensioenuitkering.