Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan alleen voortijdig worden opgezegd als dit schriftelijk tussen partijen is overeengekomen en allebei de partijen de overeenkomst kunnen opzeggen. Onduidelijke bewoordingen in een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer komen meestal voor rekening van de werkgever. In dit geval was er wel een bepaling over voortijdige beëindiging opgenomen, maar de bepaling was niet goed geformuleerd. De rechter rekende dit de werkgever aan. De overeenkomst was derhalve niet rechtsgeldig opgezegd en de werkgever moest doorbetalen.
Tussentijds opzegbeding
Het opnemen van een tussentijds opzegbeding is ook van belang als een werkgever aan de kantonrechter ontbinding vraagt van de arbeidsovereenkomst. Op grond van de kantonrechtersformule zal de rechter namelijk in beginsel het salaris over de resterende duur van de overeenkomst als vergoeding aan de werknemer toekennen als er geen opzegmogelijkheid in een bepaalde tijd overeenkomst is opgenomen. Dit kan dus een kostbare zaak zijn als het contract nog een tijd zou doorlopen.
Kantonrechter Eindhoven, 1 oktober 2009, nog geen LJN
Tip
Bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is het verstandig om een tussentijdse opzegmogelijkheid op te nemen. Formuleer de bepaling alleen wel goed, anders moet er toch tot het einde van het contract worden betaald.