De werknemer was werkzaam in de functie van Personeels- en Organisatieadviseur bij een ziekenhuis in Heerenveen. Omdat de werknemer was aangesteld als interne bemiddelaar, zijn werkgever en werknemer gedurende het dienstverband diverse inkomensgaranties overeengekomen om op die manier de onafhankelijke positie van de werknemer te waarborgen. Deze inkomensgaranties kunnen worden gezien als afvloeiingsregelingen waarbij de werknemer een riante vergoeding krijgt toegekend bij einde dienstverband.
Ontslagvergoeding
Naar aanleiding van een diepgaand persoonlijk conflict tussen de werknemer en de voorzitter van de medische staf van het ziekenhuis, is op verzoek van werkgever door de kantonrechter te Hoorn de arbeidsovereenkomst ontbonden, onder toekenning van een vergoeding van € 180.000. In de beschikking overweegt de kantonrechter uitdrukkelijk dat hij de rechten van de werknemer voor wat betreft de inkomens- en/of pensioengaranties bij dit oordeel buiten beschouwing heeft gelaten.
Inkomensgarantie kent geen voorbehoud
In een volgende procedure hebben de partijen een geschil over de samenloop van de toegekende ontbindingsvergoeding en de overeengekomen afvloeiingsregeling. De werknemer stelt dat hij recht heeft op beiden, omdat er in de overeengekomen inkomensgaranties geen enkel voorbehoud is opgenomen. De werkgever stelt daarentegen dat hij niet gehouden is om de afvloeiingsregeling te voldoen, gelet op de uitleg van de overeenkomst, de omstandigheden waaronder de afspraken tot stand zijn gekomen en de bedoeling daarvan.
Afvloeiingsregeling voor rekening werkgever
De kantonrechter oordeelt dat het uitgangspunt moet zijn dat de werkgever de afvloeiingsregeling in zijn geheel moet nakomen. Slechts bij hoge uitzondering kan nakoming naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar worden geoordeeld. Door de werkgever zijn onvoldoende omstandigheden aangevoerd die maken dat sprake is van een dergelijke uitzondering. Het enkele feit dat de werknemer al een ontbindingsvergoeding van de kantonrechter heeft ontvangen is daarvoor onvoldoende.
Rechtbank Leeuwarden (Sector Kanton), 6 juli 2011, LJN BR0818
Tip
Een (collectieve) afvloeiingsregeling kan bestaan naast een toegekende ontbindingsvergoeding. Het is daarom raadzaam om in een afvloeiingsregeling voorbehouden op te nemen. Als dergelijke voorbehouden niet zijn opgenomen, is het raadzaam om in een ontbindingsprocedure rekening te houden met de afvloeiingsregeling.